На морі, в горах чи біля ялинки на площі: де українці можуть провести новорічні свята

Читать на русском
Жодних дискотек у готелях Туреччини та Єгипту. Доступ до моря та гірськолижних курортів Італії перекритий. Куди поїхати на свята.
Слово і діло

Подорожі на новорічні та різдвяні свята залежать від пандемії. Щодня з’являються новини, через які доводиться корегувати плани. Так, через новий штам коронавірусу більшість країн Європи закрили авіасполучення із Великою Британією. Україна поки що не планує цього робити, але тут ключове слово «поки». За тиждень до новорічної ночі стало відомо, що ресторанам дозволили працювати не до першої години ночі , а до сьомої ранку і це для багатьох також змінило сценарій гулянь. «Слово і діло» дізнавалось, куди українці можуть поїхати на свята за кордон та по Україні.

Які обмеження вже точно не скасують

Перенесення локдауну в Україні, запланованого на період із 8 по 24 січня, не буде навіть у разі значного скорочення захворюваності на коронавірус. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Також МОЗ рекомендує українцям утриматися від мандрівок під час пандемії на новорічні свята й канікули.

«Але якщо ви все ж вирішили поїхати, обов'язково подивіться інформацію про те, яка ситуація в країнах щодо COVID-19, умови візиту в інші країни. Це можна дізнатися на сайті Міністерства закордонних справ», – сказав голова МОЗ Максим Степанов.

Однак, незважаючи на будь-які небезпеки українці бронюють відпочинок в Туреччині, Єгипті, на Мальдівах, та останнім часом особливо популярним став острів Балі. Країни, що приймають туристів, роблять більш жорсткими правила перебування на курортах, більшість вимагають тести на COVID-19, зроблені протягом останніх 72-х годин.

До Європи потрапити важче, особливо літаком. Так, через новий штам COVІD-19, який виявили у Великій Британії, авіасполучення з цією країною припинили Німеччина, Нідерланди, РФ. Ми детально розбирались, які країни та на який період закрили небо для британських літаків. Україна поки що приймає рейси з Туманного Альбіону, але МЗС не радить українцям відвідувати Велику Британію.

Саме на католицьке Різдво, з 25 грудня на півдні та сході Англії запровадять найсуворіший рівень карантину: у графствах Гемпшир, Норфолк, Саффолк, Кембриджшир, Західний Сассекс.

Що чекає українців на теплих морях

Єгипет. На Новий рік на курортах Червоного моря можна хіба що лежати в шезлонгах. Влада країни заборонила проведення новорічних вечірок в готелях та ресторанах. Обмеження стосуються масових заходів, концертів та розважальних програм. За порушення штрафуватимуть.

Такі заходи розраховані на те, щоб уникнути скупчень людей під час новорічних свят. У Єгипті з обмеженнями працюють магазини, туристичні об’єкти, клуби та дискотеки.

Туреччина. Схожа ситуація. Новорічні святкування у готелях заборонили. Місцева поліція попереджає, що у новорічну ніч після 22:00 музика повинна бути вимкнена.

Жодних розважальних програм з ведучими та музикантами, дискотек, шоу чи концертів, оскільки під час таких заходів важко зберігати соціальну дистанцію.

Італія. З 21 грудня по 6 січня в країні запроваджується заборона на переміщення регіонами, в тому числі й до моря. Заборона стосується й тих, у кого на узбережжі є власне житло.

Чорногорія. З 24 грудня в країні набули чинності нові карантинні обмеження. До 11 січня 2021 року іноземні туристи не пізніше ніж за 72 години до прибуття повинні зробити ПЛР-тест на коронавірус. Інакше доведеться сидіти на двотижневому карантині.

Крім того, на території Чорногорії діє комендантська година з 22:00 до 5:00. Міжміський пасажирський транспорт не працюватиме у ці години 25, 30-31 грудня та 1-2, 7 січня.

Ресторани готелів 24-25, 30-31 грудня і 1-2 та 6-8 січня будуть відчинені з 07:00 до 16:00. Також в цей період в готелях не працюватимуть басейни та спа-центри, заборонено проводити розважальні заходи. Поза зазначених дат розваги в готелях можливі з 7 до 20 години.

Чи буде відкритий лижний сезон-2021

Відпочинок в Альпах ніколи не був дешевий, але цього року, схоже, якщо якісь курорти й відкриються, то буде особливо дорого. А для громадян України ще й недосяжно, адже для європейських країн ми входимо до зони ризику.

На ці зимові свята у влади європейських країн була велика спокуса закрити всі гірськолижні курорти від гріха поділі. Адже минулого року саме з австрійського Ішгля навесні 2020 року COVID-19 привезли туристи до Німеччини, Нідерландів, Австрії, Данії, Норвегії, Ісландії. А як ми знаємо, після торішніх зимових свят з Куршавеля до України коронавірус привезли кілька народних депутатів та заможних українців.

Німеччина. Країна до 10 січня продовжила частковий локдаун на своїй території, що також поширюється й на гірськолижні курорти. Підйомники працювати не будуть, отже покататися не вийде.

Однак політики зіткнулися з дилемою, адже у середньому третина доходів від гірськолижних курортів Європи припадає саме на зимові свята.

Швейцарія. Єдина країна в Альпах, яка відкрила гірськолижний сезон. Це сталося 3 грудня. У країні заявили, незважаючи на тиск ЄС, закривати свої курорти на свята наміру не мають. Крім того поки що відкриті деякі схили у Швеції, Фінляндії та Норвегії.

Франція. Курорти не закриватимуть, однак під час зимових свят там не працюватимуть підйомники та будуть зачинені ресторани і бари. Тобто заможні французи зможуть виїхати у власні будинки в горах, але покататися на лижах чи сноубордах не вийде. При цьому тим французам, які поїдуть до Швейцарії, після повернення доведеться 7 днів провести на самоізоляції. На дорогах Франції у святкові дні обіцяли влаштовувати перевірки.

Австрія. Для іноземних туристів на свята нічого цікавого. З 24 грудня запрацюють підйомники, проте готелі і підприємства громадського харчування залишаться закритими до 7 січня. Австрійці зможуть вибратись в гори хіба на день. З 7 грудня по 10 січня туристи з зон ризику зобов'язані будуть пройти 10-денний карантин.

Італія. Гірськолижні курорти залишаться закритими для туристів до 7 січня. З 21 грудня по 6 січня запроваджується заборона на переміщення між регіонами країни. Це означає мораторій на поїздки в гори і до моря навіть для тих, у кого там є власні квартири.

Подорожі Україною

Всі, хто не зможе поїхати в Альпи чи полетіти на далекі теплі моря, вирушать до Карпат. Ціни не надто різняться від торішніх. Всі українські гірськолижні курорти працюватимуть на свята, а новорічної ночі ще й ресторани будуть відкриті до 7 ранку.

Крім лижного відпочинку до Карпат, також їдуть по різдвяний колорит, все ще досить екзотичні чани, де можна купатися на фоні снігу, зрештою, просто побачити сніг. Туристів приймають як готелі і санаторії, так і приватні садиби. Все залежить від фінансової спроможності.

Традиційно українці масово мандрують на Різдво до Львова, тому поки уряд визначався із датами локдауну, мер міста Андрій Садовий вже заявив, що на свята місто буде відкрите для туристів.

Деякі українці почали їздити до зимової Одеси, або в інші місця, розташовані на узбережжі Чорного чи Азовського морів.

Бронювання готелів відкрито досі, що свідчить про не надто великі можливості українців зірватися з місця та поїхати світ за очі чи в сусіднє містечко.

Раніше «Слово і діло» розбиралося в особливостях оформлення туристичних страховок у період пандемії.

Також ми досліджували, які країни припинили авіасполучення з Великою Британією через новий штам COVІD-19, який виявили в цій країні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: