Підсумки року в ОПУ: кадрові перестановки і виконання обіцянок

Читать на русском
За цей рік в Офісі президента змінився керівник і кілька його заступників. Як вони виконували обіцянки – в матеріалі.
Слово і діло

«Слово і діло» підбиває підсумки 2020 року. Ми вже розібралися, як президент Володимир Зеленський виконує обіцянки. Тепер пропонуємо подивитися, як з цим справляється його команда в Офісі президента, а також які кадрові перестановки там були за цей рік.

Звільнення Богдана та призначення Єрмака

Пандемія коронавірусу затьмарила багато подій початку 2020 року, тому не відразу можна згадати, що головною інтригою січня-лютого була доля Андрія Богдана на посаді керівника Офісу президента.

Перші неправдиві повідомлення про відставку Богдана були ще в серпні 2019 року. У ЗМІ з'явилася його заява з дивним формулюванням: «Прошу звільнити мене за власним бажанням з моменту бажання». Потім стало відомо, що всі члени команди президента написали такі заяви. «Ми не тримаємось за владу. Ми – всі ключові люди, які зі мною прийшли, – з самого початку домовилися, що напишемо заяви на звільнення. Якщо суспільство або президент відчуватимуть, що та чи інша людина не може впоратися з поставленими Україною завданнями, то в будь-який момент ця людина, не тримаючись за крісло, піде у відставку», – пояснив Володимир Зеленський.

На початку року з'явилися явні ознаки розбіжностей Зеленського і Богдана, останній перестав супроводжувати президента на заходах і в робочих поїздках. 10 лютого ЗМІ повідомили, що керівник ОПУ подав у відставку, наступного дня ця інформація була підтверджена офіційно.

За цей рік Зеленський не раз пояснював причину звільнення Богдана. Одна з них – влада почала псувати Богдана: «Мені не подобаються конфлікти всередині команди, мені не подобається демонстрація влади. Коли я побачив, що Андрюха не бачить, як влада його з'їдає, точно з'їсть, і закінчиться все дуже погано, я прийняв рішення про те, що нам треба (звільнити його з посади – ред.)».

На посаді керівника ОПУ Богдан виконав шість обіцянок і провалив – три. Детальніше можна подивитися на нашій інфографіці.

На наступний день після звільнення Богдана місце глави Офісу президента зайняв Андрій Єрмак. Він одразу окреслив основні напрямки своєї роботи – зовнішня політика, співпраця із регіонами і залучення інвестицій.

Які ще кадрові перестановки були в Офісі президента

Цього року, крім керівника ОПУ, змінилося кілька його заступників. У квітні звільнили Ганну Коваленко. Але звільнили не просто так: в жовтні Зеленський призначив її головою Чернігівської обласної адміністрації. В ОПУ Коваленко була не дуже публічною і навіть не дала жодної обіцянки.

Після місцевих виборів свою посаду втратив Сергій Трофімов (діалогом із регіонами займався він): із заступника голови ОПУ він став просто радником. «Причини очевидні. І тут немає ніякої прихованої інтриги. У нас накопичилися певні недопрацювання в регіональній модерації, частина з яких негативно позначилася на комунікаціях Офісу і місцевих органів влади», – так ЗМІ пояснив звільнення Михайло Подоляк.

Трофімов поки працював дав шість обіцянок: три – виконав, три – провалив.

21 грудня стало відомо, що за власним бажанням з ОПУ йде Юлія Ковалів. «За ці півтора року мала великий виклик і одночасно велике задоволення допомагати в підготовці та реалізації структурних змін в економічному секторі. Рада, що мала змогу супроводжувати підготовку і ухвалення багатьох законів, які забезпечували важливі реформи в низці галузей. Це й ініціативи щодо поліпшення інвестиційного клімату, і закони про концесії, приватизації, ринок землі, про банківську систему, підтримку бізнесу на час карантину», – сказала вона.

Обіцянки Ковалів давала досить активно, їх у неї 18: 9 – виконані, 8 – провалені (статус ще однієї наші аналітики визначать згодом). Ковалів, зокрема, виконала обіцянку про виділення коштів на зарплати шахтарям і про те, що в Україні діятиме програма підтримки малого бізнесу. Крім того, вона виконала зобов'язання про те, що Україна буде «боротися» проти будівництва «Північного потоку – 2».

На місце Ковалів в ОПУ прийшла Юлія Свириденко, яка раніше була на посаді заступника міністра економічного розвитку. Крім того, в цьому році, 5 серпня, в Офіс президента призначили Олега Татарова.

Як цьогоріч виконував обіцянки Андрій Єрмак

Андрій Єрмак за цей рік дав 28 зобов'язань, з них 6 виконав і одне – провалив. Йдеться про обіцянку протягом найближчих місяців повернути всіх громадян, яких утримують на території ОРДЛО. Заявляти таке було досить амбітно, незважаючи на кілька великих обмінів полоненими, українські громадяни все ще є в полоні у бойовиків.

Виконав Єрмак обіцянку провести праймеріз перед виборами мера Києва за участю кандидатів від «Слуги народу». У них брали участь Олександр Дубинський, Ірина Верещук, Микола Тищенко, Дмитро Гурін і Олександр Качура. Кандидатом в мери від партії обрали Верещук, на виборах вона отримала тільки 5,5% голосів.

Також керівник ОПУ виконав обіцянку довести кількість ПЛР-тестів на коронавірус до 1 мільйона. Цю межу Україна перетнула в липні, станом на кінець року загальна кількість ПЛР-тестів – понад 5,3 млн.

Як і обіцяв Єрмак, запрацювала громадська рада, яка, зокрема, буде розглядати резонансні питання, пов'язані із захисниками України. 2 червня Зеленський підписав указ «Про консультативну раду у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України». До складу увійшли учасники бойових дій, активісти. Як йдеться у положенні про раду, вона створена для забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів ветеранів війни і членів їхніх сімей.

До речі, Єрмак вже керує ОПУ довше, ніж Богдан. Богдан працював на цій посаді 266 днів і виконав 6 обіцянок, Єрмак за такий же термін виконав теж 6.

Як виконують обіцянки заступники керівника ОПУ

У Юлії Свириденко, Юлії Соколовської, Андрія Смирнова, Романа Машовця обіцянок немає взагалі.

Багато обіцяє Кирило Тимошенко, особливо відтоді, як він переключився на «Велике будівництво». За цей рік Тимошенко виконав 14 зобов'язань і провалив – 7. Заступник керівника ОПУ не виконав намір в цьому році закінчити проєктно-кошторисну документацію для завершення всіх робіт на трасі Київ – Одеса. Розв'язку на трасі Київ – Одеса біля Чабанів теж в цьому році добудувати не встигнуть, завершать вже в наступному.

Цьогоріч у Хмельницькій області Тимошенко обіцяв відкрити 4 стадіони, однак вийшло тільки 2 стадіони і один спортивний зал.

Крім того, цього року, незважаючи на слова Тимошенка, не буде закінчений ремонт мосту через Хаджибейський лиман. За інформацією «Укравтодору», закінчення робіт планується на квітень-травень 2021 року.

Виконав Тимошенко обіцянку про те, що в Хмельницькій області відкриють 5 шкіл, 2 дитячих садки і 4 спорткомплекси. Після вибуху в будинку на Позняках Тимошенко заявив, що найближчим часом 40 постраждалих сімей будуть з новими квартирами. Вибух стався в кінці червня, в середині серпня всі постраждалі отримали житло.

Олег Татаров за цей рік дав тільки дві обіцянки, обидві пов'язані зі скандалом, в якому він фігурує. Нагадаємо, Татарова підозрюють в причетності до корупції. За даними антикорупційних органів, він, працюючи в будівельній компанії «Укрбуд», міг бути причетний до надання хабаря за недостовірний висновок судового експерта у справі про аферу з квартирами для військових Національної гвардії.

Він уже виконав намір подати позов до суду проти директора НАБУ Артема Ситника про захист честі, гідності та ділової репутації. Крім того, Татаров запевнив, що доведе свою невинуватість.

Ігор Жовква за рік виконав 4 зобов'язання, зокрема, провести ротації послів в деяких європейських країнах і країнах Африки. Одну обіцянку він провалив – підготувати турне президента Зеленського в країни Латинської Америки. Поїздки перенесли на 2021 рік.

Юрій Костюк виконав лише одну обіцянку в цьому році, зате яку – забезпечити проведення пресконференції Зеленського після карантину. Захід відбувся 20 травня – у річницю інавгурації президента. Провалених обіцянок у Костюка немає.

Нагадаємо, Олег Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: