Обслуговування українською мовою: Раді пропонують скасувати штрафи з 16 січня

Читать на русском

Обслуговування українською мовою. У Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується скасувати норму про штрафи для сфери послуг з 16 січня.
informator.ua

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується внести зміни до «мовного» закону. Нардепи від СН хочуть скасувати норму про штрафи для сфери послуг, якщо вона не перейде на українську з 16 січня.

Законопроєкт №4528 з'явився на сайті ВР 21 грудня.

Сфера обслуговування має перейти на українську мову вже у січні – мовний омбудсменСфера обслуговування вже з 16 січня 2021 року має повністю перейти на українську мову: обслуговувати клієнта іншою мовою можна буде лише на його прохання.

Одним з його ініціаторів виступив нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський. За його словами, всього в розробці документа брали участь близько 30 депутатів від СН.

Бужанський нагадав, що з 16 січня 2021 року в Україні в сфері обслуговування споживачів повинна використовуватися виключно державна мова. В іншому випадку - штраф від 5100 до 6800 грн.

«Це абсурд, бізнес зобов'язаний тільки платити податки, і нічого більше, решта регулює ринок. Я не хочу нічого міняти по частинах в самому законі про мову, він весь кривий. Але пропоную просто скасувати ці штрафи, і вирішити це питання таким чином, а не плодити стукачів», - пояснив Бужанський ідею законопроекту в своєму Telegram.

Нагадаємо, закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» («мовний» закон) було ухвалено наприкінці каденції п'ятого президента Петра Порошенка.

Він набув чинності 16 липня 2019 року, проте деякі його норми, включаючи обов'язкове обслуговування клієнтів українською мовою, почали діяти не відразу.

Днями уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в Facebook підтвердив, що з 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування повинна перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами і відвідувачами (виняток - якщо клієнти самі попросять звертатися до них іншою мовою).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: