Мовний омбудсмен звернувся до Шмигаля через ЗНО з української мови та літератури

Читать на русском
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав зберегти ЗНО з української мови та літератури одним предметом.
фото facebook.com/taras.kremin

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав зберегти ЗНО з української мови та літератури одним комплексним предметом для всіх випускників.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook в середу, 23 вересня.

Рада не дозволила навчати студентів у вишах іноземною мовоюВерховна рада відмовилася дозволити навчання іноземною мовою у вишах України для студентів-іноземців.

«Вимагаємо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх, при цьому пропонуємо розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони будуть вступати: «гуманітарні» або «технічні», - написав Кремінь.

За його словами, від Офісу мовного омбудсмена вже підготовлено відкрите звернення до прем'єр-міністра України Денису Шмигаля.

«вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників - це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні!», - заявив мовний омбудсмен.

Кремінь додав, що звернення до прем'єра вже підтримали виші, академіки, професори, вчені, шевченківські лауреати, поети, письменники і українські музиканти.

Нагадаємо, в УЦОЯО заявили, що в 2021 році ЗНО буде проводитися окремо з української мови та окремо з української мови та літератури. Раніше це був комплексний предмет тестів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: