У «Слузі народу» хочуть переглянути мовний закон. Навіщо та якими будуть наслідки?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Михайло Дяденкополітолог

Голова комітету Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики депутат Олександр Ткаченко заявив, що закон про мову, який ухвалили в останні дні каденції минулої Ради, переглянуть. «До цього мовного закону є питання, скажімо, штрафи за використання мови у сфері послуг», – сказав він. У коментарі «Слово і Діло» директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала підкреслив, що недоцільно зараз повертатися до мовного закону, оскільки це може розколоти суспільство ще більше. Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко зазначив, що політики часто обирають мовну тему для спекуляцій, але в цій ситуації документ потрібно доопрацювати.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала не виключив, що повернення до мовного питання призведе до чергового загострення в країні, що дуже вигідно агресору.

«Це точно не те, що об'єднує країну, за що так люто виступає Зеленський. Якщо будуть займатися мовним законом – для опонентів це буде одним з аргументів, щоб загострити ситуацію всередині країни ще більше», – прокоментував Бала.

За його словами, земельна реформа та мовний закон – саме ті засоби, за допомогою яких можна йти на достроковий розпуск Верховної ради.

Віталій Бала звернув увагу на те, що час від часу до мовного питання звертаються знову і знову. На його думку, це відбувається, коли потрібно переключити увагу громадян з якихось більш системних речей, наприклад, абсолютного провалу в економіці.

«Отже, у людей викликають певні емоції. Часто це роблять перед виборами», – додав політолог.

Директор Агентства моделювання ситуацій переконаний, що якщо в документ і вносити правки, то тільки в одному випадку – квоти потрібно вводити не на українську мову, а на іноземні.

«У нас навпаки. Тому це єдине, що можна було б змінити», – констатував він.

У цілому політолог критично оцінив ініціативу переглянути мовний закон, враховуючи реалії.

«Або у нас не розуміють, що відбувається і показують, що вони дурні, або влада свідомо йде на поступки агресору», – додав Віталій Бала.

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко підкреслив, що мовне питання – політично зручна і скандальна тема.

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питанняУ світі відзначають Міжнародний день рідної мови. З цього приводу Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо мовного питання.

«Будь-які спроби внести якісь зміни завжди ведуть до того, що певні політичні сили, політики починають кричати «зрада», говорити про те, що влада йде на угоду з агресором, здає позиції тощо», – поділився спостереженнями експерт.

При цьому, на його думку, деякі правки до закону дійсно доцільно внести. Зокрема, потрібно врахувати зауваження Венеціанської комісії – прирівняти умови використання російської мови до інших мов.

«Це проблема закладена в нинішньому документі. До використання російської мови, дійсно, більш жорсткі умови, ніж для решти мов. Це подекуди дискримінаційні моменти, які варто було б усунути шляхом внесення змін до закону», – резюмував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, 25 квітня Верховна рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. Таке рішення підтримали 278 депутатів. Як пройшло голосування – за посиланням.

Також «Слово і Діло» розбиралося, що українські політики обіцяють із мовного питання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: