Молдова дала російській мові офіційний статус

Читать на русском
Парламент Молдови ухвалив закон про функціонування мов на території республіки, згідно з яким російська мова є мовою міжнаціонального спілкування.
Фото з відкритих джерел

Парламент Молдови ухвалив закон про функціонування мов на території республіки, згідно з яким російська мова є мовою міжнаціонального спілкування.

Про це повідомляє місцеве видання newsmaker.

За закон одноголосно проголосувала парламентська більшість, зокрема Партія соціалістів і партія «Шор». Опозиція навпаки блокувала засідання парламенту проти такого «токсичного» порядку денного.

Закон визначає, що відтепер мовою письмового та усного спілкування з органами державної влади, підприємствами та організація, є державна мова та/або російська як мова міжнаціонального спілкування. Яку мову використовувати обирає громадянин.

Окрім того, що «держава має створити всі умови для використання і розвитку російської мови як мови міжнаціонального спілкування».

Відтепер російською мовою мають перекладатися всі назви вироблених у країні товарів і послуг, що продаються, ліків, а також таблички державних і громадських установ.

А у випадку, якщо чиновник не хоче користуватися російською, то закон пропонує запровадити для нього «особисту відповідальність». Водночас держслужбовці все ж таки зобов’язані володіти державною мовою республіки.

Нагадаємо, 10 грудня Майю Санду офіційно визнали новим президентом Молдови.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: