Рада не дозволила навчати студентів у вишах іноземною мовою

Читать на русском
Верховна рада відмовилася дозволити навчання іноземною мовою у вишах України для студентів-іноземців.
Фото: newsone.ua

Верховна рада в середу, 16 вересня, провалила голосування за внесення змін до закону «Про вищу освіту» (у сфері вищої освіти для іноземних громадян і осіб без громадянства).

Відповідний законопроект №3717 у першому читанні підтримали лише 210 нардепів. За його направлення на повторне перше читання висловилися 235 парламентаріїв.

Мовне питання: кому вигідно роздмухати чутливі темиОбговорення чутливих питань перед виборами вигідне і опозиції, і владі, оскільки через це зросте явка на місцевих виборах.

Даним законом пропонувалося визначити, що для іноземців та осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту в Україні за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців, навчання може проводитися іноземною мовою.

«Ми говоримо про ст. 48 закону України про вищу освіту, якщо ми з вами сьогодні це підтримаємо, дозволить іноземним студентам - не українцям, і особам без громадянства виключно вчитися в окремих групах не тільки англійською та українською мовами, а й на інших світових мовах», - пояснила член фракції «Слуга народу» Марія Мезенцева.

Однак під час обговорення в сесійній залі виникла запекла дискусія. Доповідачів по проєкту перебивали обурені нардепи, які заявили, що законопроект створює лазівку для навчання в українських вузах російською мовою.

Народні депутати не прийняли законопроект за основу і відправили його на доопрацювання.

Нагадаємо, раніше перший віце-спікер ВР Руслан Стефанчук назвав умову для винесення мовного питання на референдум.

«Слово і діло» проаналізувало, що чекає на закон про мову і як він пов'язаний з майбутніми виборами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: