Відновлення МінАПК: як зміниться аграрна політика

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Міністерство аграрної політики України знову створять в уряді на початку наступного року. У коментарі «Слово і діло» політолог Дмитро Купира зазначив, що за створенням нового відомства може стояти ряд мотивів – від управлінських до намагання завести в уряд «потрібних» людей. В свою чергу, економіст Андрій Блінов пояснив, що створення окремого відомства для АПК обумовлено тим, що галузь відіграє ключову роль в експорті.

«Немає однозначної відповіді, чи це гарантовано підвищить ефективність роботи уряду у цій частині. Саме по собі створення міністерства не гарантує, що якість політики покращиться», – сказав Купира.

За його словами, немає проблеми в тому, що аграрний сектор належить до Міністерства економіки, так як це все одно економічна галузь.

Міністерство агрополітики знову з'явиться на початку 2021 року – ШмигальМіністерство аграрної політики України знову створять в уряді на початку наступного року, анонсував Шмигаль.

«Щодо створення окремого міністерства – мотивів може бути кілька. Один із мотивів – це введення когось потрібного у Кабінет міністрів. Йдеться про те, що в уряді, як у колегіальному органі, треба додати чийсь голос. Інший варіант – це дійсно необхідність виділення окремого галузевого відомства для прийняття більш ефективних рішень, бо зараз аграрний сектор входить у Міністерство економіки», – пояснив експерт.

Економіст Андрій Блінов зауважив, що в українських реаліях свою ефективність довели універсальні міністерства. Але з огляду на те, що агропромисловий комплекс відіграє ключову роль в експорті, створення окремого відомства – це виправдане рішення.

«В принципі, можливі різні моделі побудови виконавчої влади й, зокрема, Кабінету міністрів України. Є різні приклади й всі вони досить дискусійні. Наша практика довела, що краще, коли створюються універсальні негалузеві міністерства, а більш, я б сказав, функціональні. З іншого боку, в багатьох країнах існують і певні переваги при такому підході. Оскільки на сьогоднішній день роль сільського господарства досить велика, передусім, щодо експортної продукції, де саме товари АПК відіграють значну роль, то створення такого міністерства є нормальною ініціативою», – пояснив Блінов.

Блінов додав, що українське Міністерство економіки стало складним і його варто розділити за напрямками роботи.

Нагадаємо, на початку грудня в Україні набув чинності закон про Державний аграрний реєстр.

Також повідомлялося, що Верховна рада 16 грудня прийняла відставку голови Міністерства у справах ветеранів Сергія Бессараба.

При цьому нардепи зняли з порядку денного заяву про відставку міністра екології Романа Абрамовського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: