«Нормандські» консультації: коли відбудеться саміт на найвищому рівні

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Зустріч «нормандської четвірки» на рівні політичних радників відбудеться уже незабаром. Такі переговори можливі після 14 грудня. Про це заявив радник керівника Офісу президента Андрія Єрмака Михайло Подоляк. У коментарі «Слово і діло» політолог Василь Яблоновський висловив думку, що водночас зустрічі лідерів «нормандської четвірки» очікувати не варто, бо Росія блокує переговорний процес на інших рівнях.

«Чи продовжиться процес на найвищому рівні, залежатиме від Путіна та найвищого керівництва Росії. Знову ж таки, не зрозуміло, наскільки Росії зараз цей діалог потрібен, бо вся їхня позиція у контактній групі у певних заявах – все це не свідчить про те, що Росія погодиться проводити саміт на найвищому рівні. Ми розуміємо, що такі зустрічі готуються не день, не два і не місяці, тому навряд чи сторони зустрінуться на найвищому рівні скоро після цих консультацій», ‒ сказав Яблоновський.

В ОПУ анонсували зустріч радників «нормандської четвірки»Найближчим часом має відбутися зустріч радників глав країн нормандської четвірки. Така зустріч можлива після 14 грудня.

Експерт відзначив, що поведінка Росії на рівні ТКГ, а також зрив обміну полоненими свідчить про те, що у Кремлі не налаштовані на діалог.

«Можуть повернутися до обговорення теми полонених, але наразі не відомо, які Росія буде ставити умови та що вимагати. Україна, звісно, може виступити із ініціативою організації саміту на найвищому рівні, бо Зеленському треба продемонструвати прогрес, але, очевидно, що Росія зараз на це не піде», ‒ зазначив він.

Нагадаємо, що Росія виключила можливість проведення зустрічі лідерів «нормандського формату» найближчим часом.

За словами віцепрем'єр-міністра Олексія Резнікова, наступні переговори «нормандської четвірки» можуть відбутися у серпні, але точної упевненості в цьому немає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: