Рік після «нормандського» саміту: експерт підсумував, чого вдалося досягти

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Після останньої зустрічі лідерів країн «нормандського формату» за участю президента Володимира Зеленського, минув рік. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Воля відзначив, що за цей час контекст переговорів щодо конфлікту на сході України не змінився, однак певні тактичні кроки здійснювалися.

«Невеличкий тактичний прогрес є, але значного стратегічного ‒ бути не могло. Були зрушення з КПВВ, умовне перемир’я, але просування зі стратегічних питань не було і не могло бути. Я маю на увазі кордон, вибори, контроль за територією ОРДЛО, питання статусу цих територій в Україні», ‒ сказав Воля.

Він додав, що в рамках «нормандських» переговорів Україна перебуває у глухому куті.

«Варто відзначити певне просування, але питання в тому, що воно не змінює загального контексту. Фактично вирішення тактичних кроків – це підготовка до комфортної консервації конфлікту. Я не впевнений, що це усвідомлюють в Офісі президента, але це виглядає саме так», ‒ відзначив Воля.

На думку експерта, кадрові зміни, які відбулися за цей час не призвели до появи нових ідей та сценаріїв, які були б вигідні Україні.

«Що стосується перспектив, то я бачу, що було багато кадрових змін, але справа в тому, що на суть проблеми це не як не вплинуло й сценарії залишаються ті ж самі. Досягти стратегічного прогресу не вдається», ‒ сказав політолог.

Нагадаємо, раніше Україна в ТКГ заявила про те, що РФ намагається змінити процес переговорів щодо Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: