ЗМІ назвали імена винних в отруєнні Навального

Читать на русском
За інформацією ЗМІ до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального «Новачком» причетні восьмеро співробітників ФСБ.

За інформацією ЗМІ, до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального «Новачком» причетні восьмеро співробітників ФСБ.

Про це йдеться в опублікованому в понеділок, 14 грудня, спільному журналістському розслідуванні The Insider, Bellingcat та CNN, Der Spiegel і El pais.

Як припускають розслідувачі, до отруєння причетний в тому числі голова Інституту криміналістики ФСБ Станіслав Макшаков.

Особистості передбачуваних учасників спецоперації по отруєнню Навального були встановлені за допомогою аналізу і зіставлення метаданих дзвінків, офлайнових баз даних і даних з відкритих джерел.

За даними The Insider, крім Макшакова в отруєнні брали участь інші співробітники інституту - Олег Таякіна, Олексій Александров, Іван Осипов, Костянтин Кудрявцев, Олексій Кривощеков, Михайло Швець і Володимир Паняєв.

Відзначається, що ФСБ почала стежити за Навальним взимку 2017 року саме після його заяви про участь у виборах президента Росії. Зокрема, вони слідували за ним у всіх його передвиборчих поїздках.

Після аналізу даних авіаперельотів журналісти з'ясували, що ці співробітники ФСБ відправлялися за Навальним в групах по два-три оперативника, купуючи квитки то під справжніми й вигаданими іменами. Активність такого стеження відновилася у 2020 році. У тому числі оперативники ФСБ стежили за ним напередодні отруєння, коли політик перебував в Новосибірську, а також, імовірно, забрали всі докази вже після виряджання Навального на лікування до Берліна.

Нагадаємо, 20 серпня російському блогеру та антикорупціонер Олексію Навальному стало зле в літаку, який летів із Томська в Москву. Він втратив свідомість.

Пізніше його перевезли в клініку Берліна. Лікарі заявили, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: