Приватизація держмайна: очікуваний і реальний дохід у 2015-2020 роках

Читать на русском

До кінця дії карантину в Україні заборонена велика приватизація – влада вважає, що у таких умовах не можна буде отримати реальну ринкову вартість підприємств. Однак проблема в тому, що і в попередні роки дохід від приватизації сильно розчаровував: до держкошторису потрапляла буквально «крапля в морі» від очікуваного прибутку. «Слово і діло» пропонує подивитися, які були надходження в бюджет від продажу держмайна в 2015-2020 роках.

У 2015 році влада очікувала отримати від продажу державних підприємств 17 млрд грн, але фактично вийшло 151,5 млн (0,9% від запланованої суми). Продали тоді 117 об'єктів.

У 2016-му вдалося реалізувати 140 держпідприємств і отримати 188,9 млн грн. Однак це становило лише 1,1% від запланованого доходу (17,1 млрд грн). До бюджету на 2017 рік також заклали 17,1 млрд грн від приватизації, а отримали 3,4 млрд (19,8%).

На 2018-му очікування були ще вище: від продажу майна хотіли отримати 21,3 млрд грн. Удалося продати 249 об'єктів, сума надходжень склала 268,7 млн грн (1,3% від плану). Торік план також і близько не було виконано: очікуваний дохід від малої приватизації – 17,1 млрд грн, реальний – 0,5 млрд від продажу 394 об'єктів.

У цьому році спочатку хотіли отримати 12 млрд грн від реалізації держмайна. Але після початку пандемії коронавірусу і перегляду бюджету-2020 очікування знизили до лише 500 млн грн.

До бюджету вже надійшло 1,4 млрд грн від малої приватизації. Найдорожчий проданий об'єкт – київський готель «Дніпро» – коштував 1,1 млрд грн. Також приватизували підприємство «Київпассервіс», ДП «Броварський оптовий ринок», Черкаське державне комерційне житлово-побутове підприємство «Житлосервіс», ДП «Богодухівський сільськогосподарський навчально-курсовий комбінат», ДП «Центр із сертифікації будівельних матеріалів, виробів та конструкцій», ДП «Тульчинське виробниче підприємство по племінній справі в тваринництві», ДП «Центр будівельного та енергоефективного інжинірингу», ДП «Орган сертифікації автоматизованих та автоматичних систем управління та умов процесу перевезень на залізничному транспорті».

До кінця року приватизація може принести в бюджет ще 48,4 млн грн. Планують продати «Літинський автобусний парк», «Олександрійський шовкорадгосп», «Науково-технічний центр оцінки відповідності у будівництві «Будцентр», «Науково-дослідний інститут «Гелій», пакет акцій АТ «Хімтекстильмаш» та готель «Слов'янський».

Нагадаємо, в проєкті держкошторису на 2021 рік передбачено 12 млрд грн доходу від приватизації.

На нашій інфографіці можна подивитися, які доходи і збитки показали держпідприємства в 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: