Дохід від приватизації держмайна: очікування та реальність

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський доручив Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства готуватися до «великої приватизації»: до кінця року потрібно передати до Фонду держмайна 500 підприємств для продажу. Ще раніше Верховна рада скасувала перелік підприємств, які заборонено було передавати в приватні руки. Приватизація – це ще одна «фішечка» будь-якої влади, всі її обіцяють, але очікуваного фінансового результату досі не було. «Слово і Діло» подивилося, який дохід держава планувала отримати від продажу майна та якою виявилася реальність.

А реальність така: з 2015 року держава ще жодного разу не отримала до бюджету очікуваної суми від приватизації. У 2015 році від продажу державного майна планували отримати 17 млрд грн, але за фактом вийшло тільки 151,5 млн грн (0,9% від запланованої суми), продали 117 об'єктів.

У 2016 році вдалося продати 140 держкомпаній, надходження до бюджету склали 189 млн грн – 1,1% від очікуваної суми (17,1 млрд). Рекорд був у 2017 році: в бюджеті запланували також 17,1 млрд грн надходжень від приватизації, а отримали 3,4 млрд грн (19,8% від суми).

Цей успіх, мабуть, надихнув, тому що минулого року в державний бюджет заклали 21,3 млрд грн доходу від продажу майна. Потім планку знизили до 18,8 млрд, але підсумкова сума все одно дуже далека – 268,7 млн грн (1,3%).

За перше півріччя 2019-го в приватні руки віддали 23 підприємства, це 265,5 млн грн. При цьому в бюджеті закладено 17,1 млрд грн доходу, і вже зрозуміло, що таку суму держава ніяк не отримає.

Складаючи проєкт бюджету на 2020 рік, Кабінет міністрів вирішив не наступати на ті самі граблі: надходження від приватизації заклали на рівні 12 млрд грн. «Котрий рік поспіль бюджет недоотримує кошти від приватизації держмайна. За 9 місяців поточного року план виконаний лише на 3%! Тому закладати в держбюджет-2020 мільярдні надходження від приватизації – наступати на ті самі граблі. Рахункова палата наполягала і наполягає на якісному прогнозі показників державного бюджету», – розповів глава Рахункової палати Валерій Пацкан.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Олексій Гончарук у програмі обіцяє провести приватизацію державних підприємств.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: