Бюджет-2021: що змінилося між першим і другим читанням

Читать на русском
До другого читання бюджет на 2021 рік Кабмін збільшив доходи і скоротив витрати. Дефіцит тепер становить 5,5 відсотка ВВП.
Слово і діло

Продовжуємо стежити за складним бюджетним процесом в Україні. Згідно із законом, у другому читанні головний кошторис країни мають ухвалити до 1 грудня, але тільки вчора вдалося дочекатися «нової серії» цієї епопеї: Кабінет міністрів презентував доопрацьований документ, який підігнали під вимоги Міжнародного валютного фонду. Нагадаємо, що «правильний» бюджет на 2021 рік був однією з головних умов для початку перегляду програми з МВФ. «Слово і діло» проаналізувало, що змінив уряд між першим і другим читанням.

Основні показники

У доопрацьованому бюджеті-2021 доходи збільшилися майже на 21 млрд – до 1 трлн 092 млрд 083 млн 254,3 тис. грн, в тому числі доходи загального фонду – 949 млрд 854 млн 312,4 тис. грн і доходи спеціального фонду – 132 млрд 228 млн 841,9 тис. грн.

Витрати держбюджету знизилися майже на 2,8 млрд – до 1 трлн 328 млрд 201 млн 270,2 тис. грн, в тому числі видатки загального фонду – 1 трлн 183 млрд 857 млн 335,7 тис. грн і витрати спеціального фонду – 144 млрд 344 млн 234,5 тис. грн.

Граничний обсяг дефіциту держбюджету знизили до 246 млрд 635,5 млн, таким чином дефіцит бюджету складе 5,5% ВВП, а не 6% як було раніше.

Обсяг платежів з погашення державного боргу на 2021 збільшено на 29 млрд 86 млн 900 тис. грн, обсяг платежів з обслуговування державного боргу зменшено на 1 млрд 793 млн 400 тис. грн.

Змінилися плани щодо мінімальної зарплати. З 1 січня вона становитиме 6 тис. грн, а з 1 грудня – 6,5 тис. грн. Нагадаємо, що раніше хотіли вдруге підняти мінімалку в липні. «Це пояснюється тим, що у нас відбуваються шокові вливання в економіку, які впливають на інфляцію. Ми подискутували з нашими партнерами, і зрозуміли, що нам дійсно краще відкласти до кінця року. 1 грудня є більш оптимальним терміном для введення мінімальної зарплати на рівні 6500 гривень», – пояснив це міністр фінансів Сергій Марченко.

Розмір прожиткового мінімуму практично для всіх категорій населення не змінився порівняно з першим читанням. Єдине: розмір прожиткового мінімуму працездатних осіб, який застосовується для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури з 1 січня становитиме не тисячу гривень, а 1,6 тис. грн.

Доходи держбюджету-2021

Порівняно з першим читанням виросли очікування від податкових надходжень. Доходи від податку на прибуток підприємств хочуть збільшити на 1 млрд грн, доходи від рентної плати за користування надрами для видобутку залізних руд – на 317 млн грн, дохід від рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення – на 444 млн грн. Також зросли заплановані доходи від ввізного мита – на 2,4 млрд грн

Водночас Кабмін знизив очікування від надходжень від податку і збору на доходи фізичних осіб на 1,3 млрд грн.

Від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду (крім корупційних злочинів), Кабмін очікує отримати 273 млн 214 тис. грн (+234,9 млн порівняно з першим читанням).

У бюджеті-2021 в першому читанні не були закладені доходи від плати за ліцензії на здійснення діяльності у сфері організації і проведення азартних ігор і за ліцензії на випуск та проведення лотерей. Тепер Кабмін очікує за цією статтею на близько 7 млрд 443,4 млн грн.

Дохід від приватизації держмайна: очікування та реальністьВід приватизації держмайна держава з 2015 року ще жодного разу не отримала до бюджету очікуваної суми.

Також Кабмін Шмигаля розраховує отримати 12 млрд грн від приватизації державного майна. Цифра удвічі вище, ніж до першого читання. Нагадаємо, що ще жодного разу продаж держмайна не давав державі очікуваного доходу.

Витрати бюджету на 2021 рік

Оскільки витрати бюджету знизили до другого читання, значить на чомусь уряд планує заощадити.

На 1,13 млрд зменшили фінансування Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, на 8,1 млрд менше отримає Міністерство соціальної політики, на 4,2 млрд менше – Міністерство освіти і науки (в тому числі загальнодержавні витрати і кредитування). Крім того, скоротили фінансування Міністерства культури.

Державний фонд регіонального розвитку скоротили до 4,5 млрд грн. При цьому міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов в інтерв'ю «Слово і діло» говорив, що планують закласти 9-10 млрд.

Порівняно з першим читанням Кабмін пропонує збільшити витрати на апарат Верховної ради. На Офіс президента вони залишаються на колишньому рівні – 1,2 млрд грн (на цей рік було 912,3 млрд). Нагадаємо, що керівник ОПУ Андрій Єрмак обіцяв, що витрати на відомство в 2021 році не зростуть. Але як бачимо, знижувати їх не планують.

На 2 млрд грн Кабмін пропонує збільшити витрати на Офіс генерального прокурора, майже на півмільйона – на Міністерство закордонних справ.

Скільки коштів витратила Україна на утримання антикорупційних органів?Протягом останніх п’яти років в Україні було створено п’ять спеціалізованих антикорупційних органи. Скільки грошей витратила держава на утримання кожного з них?

Майже на 4 млрд більше хочуть виділити Міністерству охорони здоров'я. На вакцину від коронавірусу в бюджеті як і раніше хочуть закласти 2,6 млрд грн, на реалізацію програми медичних гарантій – 123,4 млрд. На страхові виплати медикам в разі інвалідності в результаті захворювання на коронавірус Кабмін пропонує виділити 251,97 млн грн.

До 6 млрд грн збільшено видатки на заходи щодо соціально-економічного розвитку окремих регіонів, до 1,5 млрд грн – на створення клінічної бази для лікування онкологічних захворювань в Інституті раку. Фінансову підтримку аграріїв Кабмін встановив на рівні 500 млн грн.

Трансферт Пенсійному фонду України урізали на 8,5 млрд. У Кабміні заявили, що це сталося через уточнення прогнозного розрахунку надходжень ЄСВ на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Нагадаємо, у кошторисі на цей рік бракує 3 мільярдів доларів, які очікували отримати від зовнішніх кредиторів.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: