Висновки Венеційської комісії щодо КСУ: чи спроможний парламент виправити ситуацію

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Висновки Венеційської комісії щодо ситуації довкола Конституційного суду України усі учасники політичної дискусії тлумачитимуть так, як їм зручно, але для розв'язання проблеми головним стане спроможність парламентаріїв ухвалити запропоновані законодавчі ініціативи. Таку думку у коментарі «Слово і діло» висловив експерт із конституційного права Богдан Бондаренко.

Оскільки висновки Венеційської комісії достатньо обережні, вони дають змогу кожному тлумачити їх на свою користь, зазначає експерт.

«Представники парламенту, які ухвалили законопроєкт за ст.366-1, уже стверджують, що заздалегідь врахували те, що зазначила Венеційська комісія. Активісти говорять: подивіться, Венеційка пише, що має бути ще більш жорстке покарання за недостовірне декларування. Конституційний суд може вийти і сказати, що виходячи з висновків комісії, з точки зору верховенства права належна діяльність КСУ є не менш важливою, ніж боротьба з корупцією, тому суддів не можна чіпати», – зауважив Бондаренко.

Скандал довкола КСУ: які кроки з подолання кризи готує парламентЕксперт вважає, що у ситуації довкола рішень КСУ можуть бути підготовлені три законопроєкти, проте після звернення до Венеційської комісії, необхідно дочекатися висновків міжнародних експертів.

Юрист нагадав, що згодом буде ще другий висновок, пов’язаний із можливою реформою Конституційного суду (без прив’язки до історії із неналежним декларуванням). Швидше за все, цей висновок теж не буде на чиюсь користь.

«Висновок Венеційської комісії де-юре – це рекомендації дорадчого органу Ради Європи. В українських реаліях це певна священна корова для наших політиків. Рішення Венеційки як тотем, який все ж таки тлумачиться з політично вигідного боку. Тому тут залежить не стільки від самого висновку, скільки від того, чи буде спроможний парламент підтримати ту чи іншу ініціативу, послуговуючись цим висновком», – наголосив Бондаренко.

Зараз до кінця року Рада спробує відновити положення про запобігання корупції у частині повноважень НАЗК, вважає юрист. Якщо будуть враховуватись рекомендації Венеційської комісії, законопроєкт доведеться відкладати на друге читання. Навіть за скороченою процедурою – це додаткових 7 днів, що ускладнює процес до кінця року.

Водночас, виглядає так, що серйозні речі, пов’язані з розпуском КСУ, блокуванням його роботи, не в планах парламентаріїв. Щодо внесення змін до закону про КСУ, навіть за умови, що в Раді вистачить голосів, навряд це буде здійснено до кінця року.

«Тоді вже йдеться про лютий. А в лютому будуть нагальними інші проблеми, тому це питання може затягтися», – сказав Богдан Бондаренко.

Раніше «Слово і діло» розбиралось з експертом, чи може допомогти Венеційська комісія у розв'язанні кризи довкола КСУ.

Також ми повідомляли, що Зеленський через рішення КСУ звернувся по допомогу до голови Венеційської комісії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: