Квартири для НГУ: ВАКС не дозволив заочне слідство стосовно підозрюваного

Читать на русском
Слідча суддя антикорупційного суду відмовила у задоволенні клопотання детектива Національного бюро про заочне розслідування.
Андрій Немерюк

Вищий антикорупційний суд відмовив Національному антикорупційному бюро у проведенні заочного розслідування стосовно забудовника Андрія Немерюка, якого підозрюють у причетності до заволодіння 17,3 млн грн НГУ на купівлі квартир у Бучі Київської області в ЖК Forest Land.

Таке рішення 1 грудня ухвалила слідча суддя ВАКС Ольга Саландяк, повідомляє «Слово і діло».

16 вересня НАБУ оголосило Немерюка в розшук, у тому числі міжнародний. Після цього разом із САП ініціювали заочний арешт, проте 28 вересня слідчий суддя ВАКС відмовив у задоволенні клопотання. Тому САП подала апеляційну скаргу, оскільки вважає відмову необґрунтованою. Пізніше апеляційна палата ВАКС заочно заарештувала Немерюка.

У зв'язку з цим НАБУ і САП ініціювали процедуру заочного розслідування стосовно Немерюка, оскільки той переховується від слідства. Вони вважають, що його обґрунтовано підозрюють у заволодіння коштів Нацгвардії. Водночас адвокат Немерюка заперечував проти задоволення клопотання. На його думку, наразі відсутні підстави для проведення заочного розслідування, зокрема: слідча суддя не має права повторно розглядати клопотання про надання дозволу на заочне розслідування; строки слідства завершилися 5 серпня; Немерюк нібито не набув статусу підозрюваного, його не оголосили в міжнародний і національний розшуки, а також клопотання подано детективом у зупиненому кримінальному провадженні.

Суддя встановила, що Немерюк набув статусу підозрюваного, обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину та переховується від слідства. Вона дізналася від адвоката, що підозрюваний перебуває в Катарі. Однак, за твердженнями детектива, Немерюк може використовувати документи, видані іноземними юрисдикціями, так як під час обшуку за місцем реєстрації було виявлено документи Республіки Польща на ім'я підозрюваного. Водночас, суддя вважає, що Немерюк не оголошений у міжнародний розшук. Тому суддя Саландяк відмовила у заочному розслідуванні.

За версією слідства, забудовник Андрій Немерюк організував схему заволодіння 17,3 млн грн НГУ, які були виділені з державного бюджету на придбання житла для військовослужбовців НГУ. Як встановили детективи, він залучив до свого плану начальника управління розквартирування та капітального будівництва логістики Головного управління НГУ Леоніда Сікору, керівника фінансового відділу цього ж управління НГУ Модлінського та директора ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» Дмитра Лашковіцера та керівника ЖБК «Буча-Житлобуд №1» Олега Войналовича. До реалізації злочину ці особи також залучили заступника начальника управління розквартирування і капітального будівництва логістики ГУ Нацгвардії Олександра Яроша. Однак, як з’ясувало слідство, до складу групи він не входив.

Для реалізацію плану вони забезпечили перемогу ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» на придбання у них квартир в Бучі Київської області, а саме житловому комплексі Forest Land. Дотепер договори купівлі квартир не виконані у зв'язку з непридатністю квартир для проживання. Немерюк і начальник фінвідділу НГУ перебувають у розшуці. Їм підозру вручили заочно. Наразі слідство у справі завершене і матеріали відкриті стороні захисту.

Нагадаємо, ВАКС відпустив під особисте зобов'язання підозрюваного у справі квартир для НГУ в Бучі. Також суд відпустив під особисте зобов'язання ексчиновника НГУ. Крім того, ВАКС обрав запобіжний захід ще двом підозрюваним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: