Справа недобудови: експосадовець НГУ не розпочинав ознайомлення з розслідуванням

Читать на русском
Детектив Національного антикорупційного бюро стверджує, що один із підозрюваних у справі разом із адвокатом ігнорують повідомлення про завершення слідства.

Національне антикорупційне бюро стверджує, що підозрюваний колишній начальник управління розквартирування та капітального будівництва логістики Головного управління Національної гвардії Леонід Сікора та його адвокат ігнорують повідомлення про завершення слідства.

Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 20 жовтня, повідомляє «Слово і діло».

Зокрема, детектив вказував, що поштою направив на відому адресу проживання підозрюваного експосадовця Нацгвардії та його адвокату повідомлення про завершення розслідування. На його думку, підозрюваний та його захисник ухиляються від отримання поштових повідомлень, ігнорують повідомлення, що надсилаються у мессенджерах на їх номери телефонів та не з'являються за викликом органу досудового розслідування. Тому, як вважає детектив, Сікора та його адвокат зволікають із процедурою ознайомлення з розслідуванням. Він просив суд обмежити їх у строках ознайомлення зі слідством.

Своєю чергою адвокат заперечував проти задоволення клопотання та пояснив, що ознайомлення інших учасників сторони захисту з матеріалами кримінального провадження жодним чином не доводить факту повідомлення експосадовцю НГУ та особисто йому про завершення досудового розслідування. Він додав, що не отримував інформації про завершення слідства.

Вивчивши клопотання, суддя Сергій Мойсак відмовив в обмеженні сторони захисту. Він вказав, що направлені детективом повідомлення про завершення поштою були повернуті у зв'язку із закінченням встановленого терміну зберігання. На думку судді, фактів, підтверджуючих вручення стороні захисту повідомлень, відправлених 5 жовтня, детективом ні у клопотанні, ні під час судового засідання надано не було.

Як відомо, 7 лютого Офіс генерального прокурора передав до НАБУ справу про 17,3 млн грн збитків Нацгвардії. У цій справі тоді вже було повідомлено про підозру чотирьом особам: колишньому начальнику управління розквартирування та капітального будівництва логістики Главку НГУ Леоніду Сікорі, його колишньому заступнику - ексначальнику відділу цього управління Олександру Ярошу, директору ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» Дмитру Лашковіцеру та керівнику ЖБК «Буча-Житлобуд №1» Войналовичу.

За версією слідства, власник «Бучажитлобуд-Кредит» Андрій Немерюк організував схему заволодіння 17,3 млн грн НГУ, які були виділені з державного бюджету на придбання житла для військовослужбовців НГУ. Як встановили детективи, він залучив до свого плану начальника управління розквартирування та капітального будівництва логістики Головного управління НГУ Леоніда Сікору, керівника фінансового відділу цього ж управління НГУ Модлінського та директора ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» Дмитра Лашковіцера та керівника ЖБК «Буча-Житлобуд №1» Олега Войналовича. До реалізації злочину ці особи також залучили заступника начальника управління розквартирування і капітального будівництва логістики ГУ Нацгвардії Олександра Яроша. Однак, як з’ясувало слідство, до складу групи він не входив.

Для реалізацію плану вони забезпечили перемогу ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» на придбання у них квартир в Бучі Київської області, а саме житловому комплексі Forest Land. Дотепер договори купівлі квартир не виконані у зв'язку з непридатністю квартир для проживання. Немерюк і начальник фінвідділу НГУ перебувають у розшуці. Їм підозру вручили заочно. Наразі слідство у справі завершене і матеріали відкриті стороні захисту.

Нагадаємо, ВАКС відпустив під особисте зобов'язання підозрюваного у справі квартир для НГУ в Бучі. Також суд відпустив під особисте зобов'язання ексчиновника НГУ. Крім того, ВАКС обрав запобіжний захід ще двом підозрюваним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: