Квартири для НГУ в Бучі: директора компанії відпустили під особисте зобов'язання

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув клопотання про застосування запобіжного заходу керівнику приватного підприємства.
Дмитро Лашковіцер з адвокатами

Вищий антикорупційний суд відпустив під особисте зобов'язання директора ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» Дмитра Лашковіцера, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до заволодіння 17,3 млн грн Національної гвардії України на купівлі квартир у Бучі Київської області.

Таке рішення 5 серпня ухвалив слідчий суддя ВАКС Володимир Воронько, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили визначити Лашковіцеру запобіжний захід у вигляді 498 тисяч грн застави із покладанням обов'язків. На думку слідства, підозрюваний може переховуватися від слідства, оскільки не з'явився за викликом, а також існують інші ризики перешкоджання розслідуванню.

«У задоволенні клопотання детектива НАБУ погодженого прокурором САП про застосування запобіжного заходу у вигляді застави – відмовити. Застосувати до Дмитра Лашковіцера запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання», – оголосив суддя Воронько.

Суддя поклав на нього такі обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у справі, а також здати закордонні паспорти.

Як відомо, 7 лютого Офіс генерального прокурора передав до НАБУ справу про 17,3 млн грн збитків Нацгвардії. У цій справі тоді вже було повідомлено про підозру чотирьом особам: колишньому начальнику управління розквартирування та капітального будівництва логістики Главку НГУ Леоніду Сікорі, його колишньому заступнику - ексначальнику відділу цього управління Олександру Ярошу, директору ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» Дмитру Лашковіцеру та керівнику ЖБК «Буча-Житлобуд №1» Олегу Войналовичу.

За версією слідства, власник «Бучажитлобуд-Кредит» Андрій Немерюк організував схему заволодіння 17,3 млн грн НГУ, які були виділені з державного бюджету на придбання житла для військовослужбовців НГУ. Як встановили детективи, він залучив до свого плану начальника управління розквартирування та капітального будівництва логістики Головного управління НГУ Леоніда Сікору, керівника фінансового відділу цього ж управління НГУ та директора ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» Дмитра Лашковіцера та керівника ЖБК «Буча-Житлобуд №1» Олега Войналовича. До реалізації злочину ці особи також залучили заступника начальника управління розквартирування і капітального будівництва логістики ГУ Нацгвардії Олександра Яроша. Однак, як з’ясувало слідство, до складу групи він не входив.

Для реалізацію плану вони забезпечили перемогу ТОВ «Бучажитлобуд-Кредит» на придбання у них квартир в Бучі Київської області, а саме житловому комплексі Forest Land. Дотепер договори купівлі квартир не виконані у зв'язку з непридатністю квартир для проживання. Немерюк і начальник фінвідділу НГУ перебувають у розшуці. Їм підозру вручили заочно. Наразі слідство у справі завершене і матеріали відкриті стороні захисту.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру експосадовцям ЗСУ за нанесені збитки під час будівництва польового табору «Широкий лан». Також НАБУ викрило на хабарі чиновника Харківської ОДА.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: