Dream team Байдена: кого обраний президент США приведе із собою до влади

Читать на русском

Офіційні результати президентських виборів в США оголосять 14 грудня, але в перемогу Джо Байдена зараз не вірить хіба що Дональд Трамп. Але навіть попри заяви про фальсифікацію виборів, чинний глава держави все одно розпорядився розпочати процес передачі влади. Байден уже формує свою команду і назвав кандидатів на ключові пости в країні. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто працюватиме разом з обраним президентом.

Ім'я майбутнього віцепрезидента було відоме досить давно – це Камала Гарріс. Вона буде першою жінкою і першою афроамериканкою на цій посаді. Гарріс і сама планувала взяти участь у президентських перегонах, намагалася піти від Демократичної партії, але зняла свою кандидатуру через низькі рейтинги. У березні 2020 року Гарріс підтримала висунення Джо Байдена.

За свою політичну кар'єру Гарріс займала пост сенаторки від Каліфорнії (є нею до цього дня), генерального прокурора Каліфорнії і окружного прокурора Сан-Франциско.

Пентагон також уперше може очолити жінка: на посаду міністра оборони США розглядається кандидатура Мішель Флурной. Вона вже працювала у цій структурі за президента Клінтона, а також була заступницею міністра оборони з політичних питань під час президентства Обами.

Керувати адміністрацією Білого дому буде Рон Клейн. «Глибокий, різноманітний досвід Рона Клейна і здатність працювати з людьми з різних політичних кіл – це саме те, що мені потрібно на чолі апарату Білого дому, коли ми протистоїмо моменту кризи і знову об'єднуємо нашу країну», – так Байден пояснив свій вибір. Клейн свого часу працював керівником апаратів двох віцепрезидентів США – Альберта Гора і Байдена. Під час президентської кампанії Байдена був його радником.

Державним секретарем США Байден планує призначити Ентоні Блінкена. У 2015-2017 роках під час президентства Барака Обами Блінкен працював на посаді заступника держсекретаря. В адміністрації президента Білла Клінтона був спічрайтером із зовнішньополітичних питань, в 2009-2013 роках займав посаду радника Байдена з питань національної безпеки.

Радником з питань національної безпеки можуть призначити Джейка Саллівана. Він теж працював з Байденом, коли той займав пост віцепрезидента Обами.

Повернеться у велику політику Джон Керрі, він буде спеціальним посланцем з питань зміни клімату. Керрі тривалий час займав пост сенатора від штату Массачусетс, його остання посада – держсекретар США при президентові Обамі. «Це уперше, коли до складу Ради національної безпеки увійде посадова особа, що займається проблемами зміни клімату. Це відображає прихильність обраного президента вирішенню проблеми як нагальної проблеми національної безпеки», – йшлося в заяві команди Байдена.

Займатися питаннями комунікацій в Білому домі будуть винятково жінки. Речницею обраний президент планує призначити Джен Псакі, вона займала аналогічну посаду в адміністрації Обами, а також була представницею Державного департаменту. Її першою заступницею буде Карін Жан-П'єр, посаду директорки з комунікацій Білого дому займе Кейт Бедінгфілд.

Нагадаємо, Джо Байден став першим кандидатом у президенти США, який отримав понад 80 млн голосів виборців.

Раніше «Слово і діло» вивчило, що пов'язує Байдена з Україною.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: