Велика приватизація: які підприємства можуть зацікавити Туреччину

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

В Україні існує великий потенціал для приватизації державних підприємств енергетичної, хімічної промисловості та виробництва машин. Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, держава має намір залучати турецькі інвестиції. У коментарі «Слово і діло» економіст Ілля Несходовський розповів, що Туреччину може зацікавити галузь хімічної промисловості.

«Ми можемо викликати інтерес лише з тієї точки зору, що є певні види підприємств, які можна перенести в інші країни. Якщо говорити про машинобудування, то в нас від радянських часів лишився достатньо потужний інженерний потенціал. Тут можливі інвестиції, як це зробили китайці із підприємством «Мотор січ» заради того, щоб отримати доступ до інженерних розробок. Турки також можуть розглядати такий варіант. Щодо хімічного виробництва – це також можливо. Бо хімічне виробництво досить шкідливе, а наші екологічні норми на сьогодні є достатньо лояльними, що дає змогу особливо не витрачати на екологію або витрачати менше порівняно з іншими країнами», ‒ сказав Несходовський.

Причому економіст не згоден, що в енергетичну сферу нині можливо залучити іноземні інвестиції.

Велика приватизація знову гальмується: що заважає продажу держмайнаЕкономісти пояснили, яких помилок припускалася влада у процесі приватизації та чому реалізація державного майна постійно гальмується.

«Щодо енергетичної галузі я не впевнений, бо у нас там усе поділено між олігархами і навряд чи вони захочуть, щоб входили якісь інші компанії, створювали певну конкуренцію», ‒ пояснив Несходовський.

Водночас, на думку експерта, є низка базових перешкод, які негативно впливають на процес залучення інвестицій.

«Розміщення виробництва безпосередньо в Україні або розміщення якогось конкретного підприємства має переваги порівняно з тим, щоб розміщувати підприємства в інших країнах. Проте базові умови складні: нереформоване правосуддя, проблеми із регуляторною політикою держави щодо ведення бізнесу в Україні, свавілля правоохоронних органів. Це є базисні умови, які заважають інвестувати в Україну», ‒ відзначив він.

Нагадаємо, економіст Андрій Блінов розповів у коментарі «Слово і діло», що заважає продажу держмайна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: