Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 1-4 грудня

Читать на русском

Верховна рада після паузи знову повертається до роботи і накреслила собі дуже цікавий порядок денний. Цього тижня депутати планують розглянути законопроєкт про «інвестиційних нянь», про створення Бюро економічної безпеки і, можливо, про всеукраїнський референдум. Чого не варто чекати в найближчі дні, так це ухвалення у другому читанні бюджету на 2021 рік. Що сьогодні обговорювали на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

Спікер Дмитро Разумков вилікувався від коронавірусу і сьогодні сам вів Погоджувальну рада. Його перший заступник Руслан Стефанчук усе ще на лікарняному.

Нагадаємо, що 26 листопада Кабінет міністрів представив доопрацьований до другого читання бюджет на 2021 рік. Але парламент цього тижня його не обговорюватиме: народні депутати «відповідно до закону і здорового глузду» взяли паузу, щоб вивчити документ. «Ми його будемо розглядати або на наступному пленарному тижні, або, якщо будемо бачити можливість, то на наступному непленарному тижні зможемо його розглянути на позачерговому засіданні», – уточнив Разумков.

Поступово з'являється план того, як Верховна рада має намір вирішувати ситуацію з Конституційним судом України. Робоча група напрацювала узгоджений законопроєкт, свою ініціативу подав також Володимир Зеленський. На базі цих двох законопроєктів буде створено доопрацьований документ, який врахує усі позитивні аспекти і з депутатської, і з президентської ініціативи.

Цього тижня парламент також може розглянути пакет законопроєктів щодо підтримки бізнесу, який вніс президент. «Це пакет з трьох законопроєктів, він охоплює роботу кількох комітетів відразу. Також сьогодні вранці на зустрічі з представниками депутатських фракцій і груп ми їх проговорили. Там є деякі аспекти, але в цілому майже всі погодилися застосувати таку ж процедуру ad hoc. Єдине, ми чекаємо відповіді від «Опозиційної платформи – За життя», – сказав спікер.

Стефанчук закликав депутатів завтра – в річницю референдуму про незалежність України – почати розгляд законопроєкту про народовладдя через всеукраїнський референдум. У п'ятницю під час години запитань до уряду виступить голова МОЗ Максим Степанов. Саме тоді уже стане зрозуміло, буде в країні новий локдаун чи ні.

У «Слузі народу» заявили, що в парламенті немає консенсусу щодо питання з відтермінуванням запровадження РРО для фізичних осіб-підприємців. Володимир Зеленський сьогодні вніс свій законопроєкт на цю тему. «В принципі, він, наскільки я розумію з точки зору комітету, є компромісним. Комітет може мене поправити», – сказав Олександр Корнієнко.

«Опозиційна платформа – За життя» зажадала організувати екстрене зібрання за участю президента, керівництва Ради, фракцій та груп. «Ми вимагаємо, щоб глава держави не по телевізору, не в «відосіках», а особисто прийшов до нас і розповів, чому не виконана жодна з даних ним обіцянок і його командою? І чи є реальна програма порятунку країни, або її немає зовсім?» – заявив Вадим Рабінович. Також він обурився, що влада зібралася купувати «вакцину від коронавірусу, якої немає», тоді як у ОПЗЖ є домовленості з Росією про першочергове постачання препарату «Спутник V».

«Європейська солідарність», «Батьківщина» і «Голос» були єдині в тому, що потрібно якомога швидше розв'язати конституційну кризу. Фракція ЄС також зажадала проголосувати за створення тимчасової слідчої комісії щодо «вагнерівців», «Голос» приєднався до цієї вимоги. Крім того, фракція виступає за відставку міністра оборони Андрія Тарана.

Група «За майбутнє» заявила, перш ніж оголошувати локдаун, потрібно зробити реальні кроки для підтримки підприємців. У групі «Довіра» готові голосувати за будь-які ініціативи, спрямовані на підтримку малого бізнесу.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, що Кабмін змінив в держбюджеті на 2021 рік між першим і другим читанням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: