Видатки держбюджету на 2021 рік: що передбачає новий проєкт до другого читання

Читать на русском

Нардепи отримали проєкт державного бюджету на 2021 рік, затверджений урядом та готовий до розгляду у другому читанні. Друга версія держкошторису передбачає загальні видатки на 1,3 трлн грн. «Слово і діло» пропонує подивитись, яким чином планується розподілити бюджетні кошти наступного року.

Найбільше коштів заплановано виділити на соціальні питання, підтримку економіки, медицини та освіти. Видатки на нацбезпеку та оборону майже не збільшились.
Видатки держбюджету-2021 – проєкт до другого читанняСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Бюджет-2021 передбачає, що найбільші витрати підуть на соціальну політику та підтримку економіки, що й не дивно в умовах пандемії та економічної кризи. Мінсоцполітики має отримати 312,4 млрд грн, а Мінфін – 217,1 млрд грн. На охорону здоров’я держава планує виділити 162,7 млрд грн. Трохи менше – на освіту та оборону. Довелося підправити перший варіант держбюджету та урізати видатки з інших галузей.

Після того, як уряд на позачерговому засіданні схвалив допрацьований проєкт бюджету, прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що у 2021 році буде можливість збільшити видатки на деякі галузі.

«Ключовий аспект — це те, що бюджет залишається збалансованим та реалістичним до виконання. Наступного року ми очікуємо зростання економіки, що дасть змогу нам продовжити збільшення видатків на медицину, освіту та оборону», – повідомив Шмигаль у Telegram.

Бюджет-2021: що змінилося між першим і другим читаннямДо другого читання бюджет на 2021 рік Кабмін збільшив доходи і скоротив витрати. Дефіцит тепер становить 5,5 відсотка ВВП.

Щоправда, такий оптимізм був у деяких урядовців ще під час першого читання кошторису. Так в інтерв’ю «Слово і діло» міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов заявляв, що на наступний рік у ДФРР планують закласти 9-10 млрд грн, що становить приблизно 1% видаткової частини державного бюджету.

Однак, виходячи з проєкту, готового до другого читання, на ДФРР планується закласти загалом 4,5 млрд грн. І урізати видатки довелося не тільки ДФРР.

Після правок проєкту бюджету вже не передбачає підняття мінімалки до 6,5 тис. грн на місяць із літа 2021 року. Вирішили не гратися у популізм та перенести ці бюджетні витрати на грудень.

Традиційно, фінансування центральних органів влади та судової системи передбачає мільярдні видатки. На Верховну раду закладено 2,5 млрд грн, ДУС – 3,1, Секретаріат КМУ – 3 (включаючи загальнодержавні видатки та кредитування), Мін'юст – 15,5, Державну судову адміністрацію – 15,7 та на Верховний суд 2,4 млрд грн.

Міністерству закордонних справ у бюджеті на наступний рік виділили 5,4 млрд грн.

Силовики отримають потужну фінансову підтримку від держави. На МВС планують витратити 98,3 млрд грн, Офіс Генпрокурора – 11,5, ДБР – 2,5, Управління держохорони – 1,7 млрд грн.

На Міністерство цифрової трансформації разом із загальнодержавними видатками та кредитуванням передбачено 1,8 млрд грн, на адміністрацію Держслужби спецзв’язку та захисту інформації – 3,9 млрд грн.

Що стосується оборонного блоку були побоювання, що урізатимуть фінансування Міноборони, але на наступний рік закладено 117,6 млрд. грн. Нагадаємо, що у 2020-му бюджет передбачає 117 млрд грн. Тобто грошей менше не стало, але й на розвиток чи збільшення зарплат військових ресурсу не передбачено.

Головне управління розвідки фінансуватиметься на рівні 4 млрд грн, на РНБО планують витратити 251 млн грн, на СБУ – 15 млрд, на Службу зовнішньої розвідки – 4 млрд грн.

Раніше «Слово і діло» писало, що нині дефіцит бюджету перевищив 112 млрд грн і грошей вистачає тільки на зарплати бюджетникам, пенсії, погашення боргів та соціальні виплати, тому ми дослідили, коли в країні були схожі ситуації.

Також ми проаналізували, на що і в якому обсязі планують витрачати бюджетні кошти наступного року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: