Дефіцит бюджету: коли Держказначейство припиняло фінансування незахищених видатків

Читать на русском

Народний депутат Ярослав Железняк і джерела в Кабінеті міністрів повідомляли, що Державна казначейська служба припинила фінансування усіх незахищених видатків бюджету. На даний момент дефіцит держкошторису перевищив 112 млрд грн і грошей вистачає тільки на зарплати бюджетникам, пенсії, погашення боргів та соціальні виплати. Україна не вперше із таким стикається, «Слово і діло» згадало, коли були аналогічні ситуації.

Держказначейство припиняло фінансування незахищених видатків бюджету в 2008-2009, 2013-му і в 2019 роках.
Держказначейство зупинило виплатиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Зазвичай проблема з фінансуванням незахищених видатків виникає під кінець року. Так було в 2008-2009 роках. До кінця листопада дефіцит бюджету-2008 зріс до 12,5 млрд грн. Щоб відновити фінансування незахищених статей Кабінет міністрів ухвалив рішення виділити кошти за рахунок невикористаних сум бюджетних асигнувань.

Аналогічним способом вирішили проблему в грудні 2009 року, коли дефіцит держбюджету зріс до 35,5 млрд грн.

У липні 2013 року стало відомо, що в державному бюджеті немає коштів, щоб покрити всі заплановані витрати. Дефіцит головного кошторису на той момент складав 30,3 млрд грн. Того разу, щоб поправити ситуацію Кабмін ухвалив перерозподілити видатки держбюджету.

Проблеми з фінансуванням витрат були в Україні і торік. 17 грудня 2019-го прем'єр-міністр Олексій Гончарук доручив Міністерству фінансів тимчасово, до кінця року, припинити фінансування незахищених видатків. У документі йшлося про те, що така економія дозволить бюджету вийти на запланований обсяг дефіциту, а дефіцит на той момент складав 78 млрд грн.

«До кінця року залишилося 8 фінансових робочих днів. Це означає, що держава закінчує бюджетний рік. У цей період щорічно державний апарат намагається перерозподілити ті кошти, які були заощаджені протягом року, на якісь дрібниці: хтось хоче використовувати кошти на канцелярські товари, закупити паперу на весь наступний рік або просто вкрасти. До кінця фінансового року, тобто до 27 грудня, Держказначейство щодня вручну буде переглядати всі виплати, які плануються. Це дозволить максимально ефективно витратити гроші українських платників податків», – заявляв Гончарук.

Знову Кабінет міністрів перерозподіляв витрати, під скорочення потрапило фінансування деяких програм Міністерства культури, Міністерства освіти, Міністерства охорони здоров'я та апарату Верховної ради.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло можна подивитися, скільки коштів було у скарбниці України в 2010-2020 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: