Вибори на Донбасі: чи виконає Росія усі умови до березня

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Українська делегація у ТКГ з урегулювання ситуації на Донбасі переконана, що пропозиція провести там вибори у вересні 2021 року «примусить Кремль до конкретики». Таку думку висловив речник української делегації у ТКГ Олексій Орестович. У коментарі «Слово і діло» політолог Олександр Мусієнко пояснив, що вибори на Донбасі можуть бути передбачені тільки у законі про «особливий статус» окремих районів Донецької та Луганської областей. А на рівні ТКГ мають намір «заморозити» конфлікт, який політично триватиме ще дуже довго.

«Тут нічого ще не визначено. Я не думаю, що відбудуться якісь вибори. Думаю, що конфлікт іде до «замороження». Сторони зараз просто шукають шляхів, яким чином зупинити вогонь і все, не більше і не менше. Другий момент: вибори справді можуть відбутися, якщо про це буде сказано в законі України про особливості місцевого самоврядування на Донбасі, який має бути продовжений. Можливо, туди буде внесена формула Штайнмаєра або якийсь пункт про те, що мають відбутися вибори», — сказав Мусієнко.

Експерт додав, що домогтися прогресу у рамках тих вимог, які просуває українська влада буде непросто.

У ТКГ назвали ключову ідею в плані «Б» щодо ДонбасуГоловною ідеєю так званого плану Б щодо Донбасу є введення миротворців - українська сторона вже фактично знайшла спосіб забезпечити цей варіант.

«За тих умов, які декларує українська влада, про те, що має бути деокупація, демілітаризація й інші аспекти, то я взагалі не бачу реального сценарію. Можливі якісь псевдовибори, а реально – я сумніваюся», — додав він.

На думку Мусієнка, в майбутньому конфлікт триватиме у політичному вимірі ще довгий час.

««Замороження» конфлікту передбачатиме саме те, що конфлікт залишатиметься у політичному вимірі. Буде знята лише гаряча фаза, а політично – це історія надовго. Це буде рух по колу у Мінському форматі на багато років», — відзначив Мусієнко.

Раніше Україна скликала позачергове засідання гуманітарної підгрупи в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу, щоб обговорити питання розблокування роботи КПВВ і обміну полоненими.

Від 10 листопада Україна дозволила відкрити усі сім КПВВ на Донбасі. Водночас пропуск у шести з них блокували представники ОРДЛО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: