Хто керує українськими держпідприємствами

Читать на русском

Державні підприємства мають не тільки своїх безпосередніх директорів чи керівників, але й підпорядковуються певним відомствам. «Слово і діло» з’ясувало, яким міністерствам та органам влади підпорядковуються державні підприємства, а які відомства взагалі не мають у своєму підпорядкуванні ДП.

Запит «Слово і діло» до Кабінету міністрів щодо підпорядкування ДП уряду та держустановам, Секретаріат передав безпосередньо у кожне міністерство та відомство. Судячи з відповідей на запит з’ясувалося, що жодне ДП не підпорядковується напряму прем’єр-міністру.

Найбільше державних підприємств, установ та організацій належать до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – 491. З них 11 господарських товариств, щодо яких міністерство здійснює повноваження з управління корпоративними правами держави; 9 господарських структур, за діяльністю яких здійснюється контроль.

Друге місце посідає Державне агентство лісових ресурсів, у підпорядкуванні якого 354 державних підприємства.

Міністерство енергетики курирує роботу 290 ДП, з них — 285 належать до сфери управління Міненергетики (станом на 01.09.2020 року). Ще 5 ДП – господарські структури.

Міністерство юстиції має у підпорядкуванні 142 ДП, Міністерство оборони – 114, МОН – 69, Держслужба з питань геодезії, картографії та кадастру – 54, Міністерство соціальної політики – 46.

Держагентство рибного господарства має у підпорядкуванні 40 ДП, Міністерство охорони здоров'я – 35, Державна міграційна служба – 33, Міністерство молоді та спорту – 33, Держслужба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів – 31, Держкомітет телебачення і радіомовлення – 30, Держагентство резерву – 26, Державна архівна служба – 23, Держслужба геології та надр України – 21 держпідприємство.

Менш як 20 ДП у своєму підпорядкуванні мають Держслужба спецзв’язку та захисту інформації —17, Держагентство з управління зоною відчуження — 17, Держагентство з енергоефективності та енергозбереження — 14, Держагентство автомобільних доріг — 11, Держводагентство — 11, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів — 10, Державна фіскальна служба — 8, Держслужба морського та річкового транспорту — 7, Держагентство інфраструктурних проектів — 6, Держслужба з надзвичайних ситуацій — 5.

Жодного державного підприємства не мають у підпорядкуванні Міністерство у справах ветеранів, Державна інспекція містобудування, Державіаслужба, Держказначейська служба, а також Держмитна, Держподаткова і Держрегуляторна служби.

Без ДП працюють Державна служба з безпеки на транспорті, Державна служба з етнополітики та свободи совісті, Державна служба якості освіти, Державні агентства — розвитку туризму, а також з питань кіно, Держекспортконтроль, Держенергонагляд, Національна служба здоров’я, Нацагентство з питань державної служби, Нацагентство з питань запобігання корупції, Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, що отримані від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Раніше «Слово і діло» писало, що Міноборони планує ліквідувати понад 40 своїх підприємств.

Також ми писали, що креатурі Тимошенко у збитковій ДПЗКУ призначили оклад у понад 200 тисяч.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: