Справа експосадовців СЗР: директору держпідприємства пом'якшили домашній арешт

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання прокурора про продовження строку тримання під домашнім арештом підозрюваного.

Суд пом'якшив цілодобовий на нічний домашній арешт директора державного підприємства «Науковий центр точного машинобудування» Олександра Сєлюкова, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до завдання 2,2 млн грн шкоди Службі зовнішньої розвідки України.

Таке рішення 31 липня ухвалила слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Тимур Хамзін, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суд визначив Сєлюкову заставу в розмірі 231 тисяча гривень. Утім, він не вніс гроші й тому детектив із прокурором подали клопотання про його арешт. Вивчивши документ, суддя відмовив у задоволенні. Водночас суд відправив директора держпідприємства під цілодобовий домашній арешт.

У зв'язку з наближенням дати закінчення домашнього арешту прокурор САП подав клопотання про продовження строку запобіжного заходу. Вивчивши клопотання, суддя задовольнив його частково, пом'якшивши цілодобовий домашній арешт на нічний. Також на Сєлюкова поклали такі обов'язки: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та підозрюваними, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

За версією слідства, Сєлюков як директор НЦТМ, використовуючи колишні знайомства, домовився із заступником голови Служби зовнішньої розвідки України (СЗР) Павлом Пашковським та заступником директора департаменту СЗР про вчинення правопорушення. За даними слідства, директор держпідприємства попросив посадовців СЗР, щоб останні, зловживаючи своїм службовим становищем, забезпечили перемогу ДП «НЦТМ» під час організації проведення закупівлі СЗР спеціальної техніки для одержання неправомірної вигоди. Такою технікою було визначено комплекс програмно-технічного управління геопросторовими даними, відомості про принцип дії якого становлять державну таємницю.

На виконання плану Пашковський та інший посадовець СЗР залучили підлеглих їм працівників. Після цього вони, ґрунтуючись на попередньо отриманих від Сєлюкова технічних умовах на «ПТК «Райдуга», затвердили вихідні вимоги на предмет закупівлі «ПТК «Райдуга».

У подальшому посадовці розвідки, попри на відсутність своєчасно наданих ДП «НЦТМ» документів, декількох коригувань цінових пропозицій, застереження, провели оцінку пропозицій потенційних виконавців та запропонували схвалити пропозицію ДП «НЦТМ», як таку, що є найбільш економічно вигідною.

Після цього СЗР підписала договір про закупівлю із ДП «НЦТМ», який держпідприємство не було в змозі виконати, адже технічні умови на «ПТК РАЙДУГА» були підробленими. До того ж ДП «НЦТМ» немає сертифікату на використання програмних продуктів ArcGIS компанії ESRI, що є невід`ємним елементом вказаного комплексу. Отже, дії підозрюваних завдали 2,2 млн грн шкоди СЗР.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру ексзаступнику голови СЗР. Ним виявився Павло Пашковський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: