Топ-10 найприбутковіших українських держпідприємств

Читать на русском

В Україні зараз близько 3 тисяч державних підприємств, більшість з них – збиткові, і на порядку денному стоїть питання приватизації. У своїй власності держава хоче залишити близько 300 об'єктів, при цьому стратегічно важливі підприємства не продаватимуть. «Слово і діло» подивилося, які держпідприємства входять у топ-10 найприбутковіших (за підсумками першого півріччя 2019-го) і чи є серед них ті, що підлягають приватизації.

Серед десятки найприбутковіших українських держпідприємств тільки два можуть віддати в приватні руки – міжнародний аеропорт «Бориспіль» і «Укрінтеренерго». Прибуток «Борисполя» за підсумками першого півріччя 2019 року становив 792,5 млн грн. Дохід «Укрінтеренерго» за той же період становив 370,6 млн грн, компанія входить до списку об'єктів малої приватизації.

Найбільш прибуткова держкомпанія України – НАК «Нафтогаз», за перше півріччя 2019-го її дохід становив 24,3 млрд грн, а сума податкових платежів за 2019-й – понад 34 млрд. Більша частина акцій компанії належить державі і не може бути продана. Однак у Кабінеті міністрів допустили приватизацію до 50% акцій «Нафтогазу», а також «Укрзалізниці» і «Укрпошти».

На другому місці за доходами – «Укренерго», його прибуток за перше півріччя 2019 року становив 1,8 млрд грн. Що стосується цього підприємства, то держава планує зберегти за собою 100% корпоративних прав. Також, як і в «Укргідроенерго» і «Енергоатомі», які на 3-4 місцях за прибутковістю.

ДП «Антонов» з прибутком 369,9 млн грн точно проданий не буде як підприємство оборонного значення.

Нагадаємо, 15 липня Фонд державного майна на відкритому аукціоні продав 100% державного пакета акцій київського готелю «Дніпро».

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що велика приватизація в найближчі роки повинна поповнити держбюджет приблизно на 1 млрд доларів.

«Слово і діло» вже писало про те, який дохід держава планувала отримати від продажу держмайна у 2015-2019 роках, і якою виявилася реальність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: