Коронавірус у світі: в яких країнах запровадили карантин «вихідного дня»

Читать на русском

В Україні карантин «вихідного дня» запровадили з 14 до 29 листопада, проте його не сприйняли ні підприємці, ні місцева влада, особливо там, де ще не відбувся другий тур виборів мерів. Поки поліція закривала ринки і магазини, противники обмежень пікетували Кабмін і Верховну раду. «Слово і діло» розбиралося, в яких країнах також вирішили запровадили частковий локдаун для боротьби з хвилею захворюваності на коронавірус.

В Україні уряд заборонив у вихідні працювати всім розважальним закладам, ТРЦ, кінотеатрам, театрам, спортклубам, басейнам, і просто клубам. Кав'ярні і ресторани можуть працювати тільки на винос. За великим рахунком у суботу і неділю можна тільки заправити машину на АЗС, купити ліки в аптеці (або ветаптеці), закупити на тиждень продуктів в «Епіцентрі», сходити на пошту, зняти в банку накопичення.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, виступаючи в Раді, пояснив причини запровадження карантину «вихідного дня»: «В останні дні ми почули багато критики, що уряд нібито вважає, що вірус поширюється тільки у вихідні, і не можна закривати ресторани, коли працює метро. Якщо ми зменшимо соціальні контакти людей хоча б у вихідні, то зможемо частково розірвати ланцюг захворюваності», – сказав він.

Результат карантину «вихідного дня» буде помітний уже за два тижні, запевнив прем'єр. В іншому разі вже через три тижні добова захворюваність на коронавірус в Україні може перетнути позначку в 20 тисяч.

За словами Шмигаля, карантин «вихідного дня» не є українським ноу-хау, і навів приклад Туреччини та Ізраїлю.

Туреччина закриває школи до кінця семестру і запроваджує загальнонаціональну комендантську годину у вихідні з 20:00 до 10.00. Про обмеження повідомив президент Реджеп Ердоган після тригодинного засідання Кабінету міністрів.

У Туреччині ресторани і кафе будуть відчинені тільки для їжі із собою і доставки. Години роботи продуктових магазинів, торговельних центрів і перукарень обмежені з 10.00 до 20.00. Ресторани і кафе зможуть приймати замовлення на винос в будь-який час доби і перейдуть на доставку тільки після 20:00.

МВС дозволило громадянам старше 65 років виходити на вулицю з 10:00 до 13:00, а тим, кому ще немає 20 років – з 13:00. до 16:00.

Нові обмеження також передбачають, щоби всі спортивні заходи проводилися без уболівальників.

Серед інших заходів, оголошених Ердоганом, – закриття традиційних турецьких чайних до подальшого повідомлення, а також кінотеатрів до кінця року.

У школах в п'ятницю розпочнуться тижневі осінні канікули, а в подальшому навчання буде переведене тільки в онлайн.

За повідомленням МВС, нові обмеження наберуть чинності з 20:00 п'ятниці. Перша комендантська година розпочнеться о 20:00 в суботу.

У Туреччині зареєстровано вже 421 тис. 413 випадків захворювання. Кількість померлих становить більше 11 тис. осіб.

У країні вже провели понад 16,4 млн тестів. У критичному стані перебувають 3 657 пацієнтів. Щотижнева заповнюваність лікарняних ліжок становить 54,7%.

В Ізраїлі вже запроваджували карантин «вихідного дня» з 17 липня до 5 серпня. Частковий режим ізоляції тривав з п'ятниці до неділі.

На вихідних зачинялися магазини, ТЦ, зоопарки, музеї, салони краси і перукарні. Продовольчі магазини та аптеки продовжували роботу, людям дозволялося залишати домівки. Однак в усі дні без винятку збори людей обмежувалися до 20 осіб зовні і до 10-ти – в приміщенні. Також закривалися басейни і тренажерні зали.

Згідно з ухваленими поправками до законодавства, уряд Ізраїлю може без зволікання приймати рішення щодо коронавірусу, а Кнесет має право їх оскаржити протягом семи днів.

Що стосується ефективності часткового карантину в Ізраїлі, то цифри наступні. 16 червня за добу зареєстрували 1 871 хворого. Протягом наступних півтора тижня захворюваність зростала (понад 2 тис. захворювань на добу), але до закінчення часткового локдауну 23 серпня – склала 730 випадків на добу. До речі, 17 листопада в Ізраїлі зафіксували 782 нових випадки зараження.

У Румунії вирішили посилити обмеження через спалах коронавірусу. З 9 листопада там запровадили загальнонаціональну нічну комендантську годину і закрили всі школи.

Нові карантинні обмеження триватимуть щонайменше 30 днів. Вони передбачають закриття магазинів після 21:00 і комендантську годину з 23:00 до 5:00. Крім того, на час дії карантину громадяни будуть зобов'язані носити захисні маски на вулиці по всій країні.

Раніше «Слово і діло» писало, що рік тому в Китаї був зафіксований перший випадок COVID-19 і розбиралося, що за цей час сталося в Україні та світі.

Також ми нагадали, хто з глав держав і світових лідерів вже хворів на коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: