Епідемія коронавірусу: за яких умов можливе повернення до жорсткого локдауну

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу у Верховній раді у вівторок, 17 листопада, зазначив, що може бути запроваджений тотальний карантин, якщо ситуація погіршуватиметься. У коментарі «Слово і діло» політолог Микола Спірідонов пояснив, що уряд піде на жорсткий карантин, якщо це стане популярним рішенням у Європі, що вже спостерігається, тому така вірогідність залишається високою.

«Чи доведеться запроваджувати повний локдаун – це залежить від політичної волі, а не від коронавірусу. Може бути прийняте таке рішення і велика ймовірність, що так і буде, бо чимало західних країн уже йдуть цим шляхом. Україна часто такий досвід переймає і загалом те, що відбувається в Європі, сильно впливає на ухвалення рішень у нас», — сказав Спірідонов.

Політолог додав, що карантин «вихідного дня» тільки робить ситуацію більш напруженою й виснажує людей. Й за таких умов ризик посилення епідемії лише зростає.

Кабмін зобов'язали попереджати про нові карантинні обмеження за тижденьРада зобов'язала уряд заздалегідь попереджати про нові карантинних обмежень, а саме - не пізніше ніж за 7 днів.

«Я вважаю, що в нинішній ситуації цей карантин у вихідні нічого не дає. Насправді, це не такі великі цифри, які можна таким чином зменшити або локалізувати. Це навряд чи поліпшить епідеміологічну ситуацію, люди просто втрачають засоби існування і не мають можливості працювати. Звичайно, що в такій ситуації й вірус буде поширюватися. Я підтримую підприємців, які виступають проти», — сказав Спірідонов.

Він додав, що повний карантин завдасть непоправної шкоди, тому обмеження у суботу-неділю можуть залишатися допустимою альтернативою.

«Я схильний вважати, що такий варіант краще, ніж повний локдаун», — вважає експерт.

Нагадаємо, напередодні Рада провалила голосування за скасування карантину «вихідного дня».

В Україні від 14 листопада запровадили обмеження на вихідних. Вони триватимуть до кінця місяця, при цьому в Кабміні допускають, що карантин можуть продовжити.

Проти обмежень виступила низка міст, також по країні прокотилася хвиля протестів серед підприємців.

Водночас голова уряду Денис Шмигаль у Раді заявив, що карантин «вихідного дня» в листопаді — це шанс для України уникнути локдауну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: