Запровадження РРО: тиск на бізнес чи захист споживача

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Верховна рада відмовилася відтермінувати обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій для фізичних осіб-підприємців. У коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Краснопьоров пояснив, що запровадження касових апаратів позначиться на собівартості послуг, які надає малий бізнес.

«Оскільки в нас не реформована податкова і вона залишається органом фіскального тиску, то це створить лише проблеми й додатковий контроль для підприємців, особливо у період карантину. Це і собівартість, що позначиться на ціні й малий бізнес стане менш конкурентоспроможним», — відзначає Краснопьоров.

Політолог вважає, що за нових правил малий бізнес ще більше піде у тінь.

Відтермінування РРО: нардепи не підтримали законВідтермінування впровадження РРО. Рада провалила відстрочку касових апаратів для ФОП. У першому читанні проголосували всього 17 нардепів.

«Фіскалізація без зміни системи в умовах карантину матиме тяжкі наслідки для бізнесу. За РРО треба платити. Уявіть собі, спрощена система – це життя з обороту. Є купа бізнесів, які працюють онлайн, надають певні послуги. Всі гроші видно на рахунках, навіщо ці чеки? У парламенті кажуть, що це начебто захистить споживачів. Держава хоче українців захистити цим чеком», — додав він.

Експерт відзначив, що підприємці сплачують надмірний відсоток податків.

«Це могло бути для певних видів діяльності, але не тотально. Якщо ми говоримо про людей у сфері надання послуг, то вони взагалі платити перестануть і підуть у тінь», — пояснив експерт.

Нагадаємо, сьогодні під Радою пікетують підприємці, які вимагають відкласти запровадження РРО.

На початку листопада ВР відмовилася підтримати відтермінування касових апаратів для ФОП і відправила законопроєкт №4313 на доопрацювання в профільний комітет.

У податковій розповіли, скільки програмних РРО є у них на обліку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: