Запровадження РРО: як це вплине на роботу малих підприємців

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Верховна рада в середу, 4 листопада, відправила на повторне перше читання законопроєкт про відтермінування обов'язкового використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО або «касових апаратів»). У коментарі «Слово і діло» економіст В’ячеслав Биковець відзначив, що внаслідок нав’язування РРО фізичним особам-підприємцям, переважна частина малого бізнесу припинить свою діяльність.

«Проблема не в касових апаратах, а в тому адмініструванні, яке треба буде здійснювати фізичній особі-підприємцю. Досить часто, це одна людина, яка веде торговельну діяльність сама, без найманих працівників. Тобто, вирішує питання закупівлі товару, питання пов’язані зі звітністю, із веденням бухгалтерського обліку тощо. І ще треба буде поставити касовий апарат. Це треба налагодити систему звітування, виконати низку норм. Проблема в тому, що одна людина цього не подужає. Ще має бути бухгалтер, який цим займатиметься», — сказав Биковець.

У податковій розповіли, скільки програмних РРО вже є у них на облікуНа обліку Державної податкової служби вже понад 40 тисяч програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Однак Рада змушена відтермінувати обов'язковість їх використання.

Биковець додав, що діяльність та ведення обліку й звітності підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, внаслідок цього значно поскладнішає.

«Це неприйнятно саме для підприємців на спрощеній групі. Якщо підприємець на загальній системі оподаткування, то він має кошти, щоб утримувати бухгалтера й вести звітність і це для нього не є проблемою, а для підприємців-спрощенців – це велика проблема», — сказав економіст.

Експерт відзначив, що остаточного рішення щодо РРО Верховна рада не ухвалила, бо законопроєкт не отримав достатньої підтримки у сесійній залі.

«Незважаючи на ту ситуацію, яка склалася у малому підприємництві, на величезні збитки, малий бізнес не отримає жодної допомоги, на відміну від того, як це відбувається в інших країнах. Навпаки – влада нав’язує запровадження реєстраторів розрахункових операцій, що, на мою думку, зрештою, вб’є велику кількість суб’єктів господарювань. На жаль, до таких думок не дослухаються і не зважають на жодні опитування, на протести, демонстрації. Якби людям це не боліло, то вони би не ходили на акції і нічого би не вимагали. Це вже межа», — сказав Биковець.

Нагадаємо, в податковій назвали кількість програмних РРО, які вже є у них на обліку.

«Слово і діло» раніше розповідало, як користуватися програмними РРО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: