Змова АЗС: ВС скасував вилучення даних НАБУ із розслідування АМКУ

Читать на русском
Верховний суд частково задовольнив касаційну скаргу Антимонопольного комітету України на рішення ОАСК та апеляційного адмінсуду.
Касаційний адміністративний суд

Верховний суд призначив повторний розгляд позову ПАТ «Укрнафта» про визнання протиправним використання Антимонопольним комітетом України даних детективів Національного антикорупційного бюро у розслідуванні змови підприємств групи «Приват» на ринку пального.

Таке рішення 12 листопада ухвалила колегія суддів Касаційного адміністративного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, «Укрнафта» у судовому порядку вимагала визнати протиправними дії АМКУ щодо одержання, використання та поширення при розгляді спірної справи матеріалів досудового розслідування НАБУ, а також зобов'язати комітет знищити ці матеріали. Йдеться про зібрані у межах досудового слідства матеріали детективів НАБУ, що були використані АМКУ у розслідуванні справи про антиконкурентні узгоджені дії підприємств групи «Приват» на ринку пального. Комітет відкрив справу у жовтні 2016 року, сьогодні її фігурантами є 178 компаній-операторів АЗС, зокрема, «Укрнафта».

При першому розгляді Окружний адмінсуд Києва відмовив у відкритті провадження, зазначивши, що цей спір належить розглядати у юрисдикції господарського суду. Проте «Укрнафта» оскаржила це рішення в Шостому апеляційному адмінсуді, який повернув позов до ОАСК для нового розгляду.

Вивчивши позов, суддя Кузьменко задовольнила його часткового та вилучила дані НАБУ з розслідування АМКУ. Своє рішення вона обґрунтувала тим, що АМКУ отримав дані НАБУ з дозволу детектива після його відповідного офіційного звернення, проте комітет не є стороною кримінального провадження. Тому, як вважає суддя, копії матеріалів справи нібито отримано з порушенням згаданих норм Кримінального процесуального кодексу України.

Не погодившись з таким рішенням, АМКУ подав апеляційну скаргу, яку Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення. Тому комітет пішов до Верховного суду і подав касаційну скаргу. Вивчивши її, Касаційний адмінсуд задовольнив скаргу частково і призначив повторний розгляд позову «Укрнафти» до АМКУ в суді першої інстанції.

У рішенні КАС встановив, що АМКУ належним чином дослідив зібрані докази, зокрема, матеріали досудового розслідування, надані НАБУ, та надав їм відповідну оцінку. Таким чином касаційним судом підтверджено можливість використання матеріалів досудового розслідування у якості доказів у справі АМКУ. До того ж, як вважає Верховний суд, перші дві інстанції не перевірили яким чином і наскільки було поширено інформацію відповідачем і чи може вона нашкодити позивачу. Так, ВС вважає, що ОАСК та ШААС недотрималися норм процесуального права щодо повного і всебічного з'ясування обставин в адміністративній справі.

Нагадаємо, АМКУ вирішив перевірити обґрунтованість подорожчання бензину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: