Змова АЗС групи «Приват»: суд розгляне скаргу АМКУ на вилучення даних НАБУ

Читать на русском
Адмінсуд столиці розгляне скаргу Антимонопольного комітету на рішення про часткове задоволення позов нафтовидобувної компанії України про вилучення даних Національного бюро з розслідування АМКУ.

Суд 1 серпня розгляне апеляцію Антимонопольного комітету України на рішення про визнання протиправним одержання, використання та поширення АМКУ даних Національного антикорупційного бюро у розслідуванні змови підприємств групи «Приват» на ринку пального, а також зобов'язав утриматись від їх використання та поширення.

Таке рішення 1 липня ухвалила колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду, повідомляє журналіст «Слово і Діло».

Як відомо, «Укрнафта» у судовому порядку вимагала визнати протиправними дії АМКУ щодо одержання, використання та поширення при розгляді спірної справи матеріалів досудового розслідування НАБУ, а також зобов'язати комітет знищити ці матеріали. Йдеться про зібрані у межах досудового слідства матеріали детективів НАБУ, що були використані АМКУ у розслідуванні справи про антиконкурентні узгоджені дії підприємств групи «Приват» на ринку пального. Комітет відкрив справу у жовтні 2016 року, сьогодні її фігурантами є 178 компаній-операторів АЗС, зокрема, «Укрнафта».

При першому розгляду Окружний адмінсуд Києва відмовив у відкритті провадження, зазначивши, що цей спір належить розглядати у юрисдикції господарського суду. Проте «Укрнафта» оскаржила це рішення в Шостому апеляційному адмінсуді, який повернув позов до ОАСК для нового розгляду.

Вивчивши позов, суддя Кузьменко задовольнила його часткового. Своє рішення вона обґрунтувала тим, що АМКУ отримав дані НАБУ з дозволу детектива після його відповідного офіційного звернення, проте комітет не є стороною кримінального провадження. Тому, як вважає суддя, копії матеріалів справи нібито отримано з порушенням згаданих норм Кримінального процесуального кодексу України.

Суддя також зазначила, що взаємодія АМКУ з правоохоронними органами відбувається на умовах залучення останніх для отримання доступу до доказів, які комітету не вдалось отримати самостійно. Кузьменко підкреслила, що залучення правоохоронного органу передбачає отримання останнім доступу до письмових доказів, які перебувають у розпорядженні третіх осіб, але не передбачає отримання доступу до письмових доказів у кримінальному провадженні. Вона резюмувала, що фактично АМКУ, всупереч своєї компетенції, надіслав НАБУ запит на документи, які становлять таємницю досудового розслідування, а значить діяв поза межами повноважень та не у спосіб, що передбачені законами України.

Крім того, Кузьменко додала, що АМКУ використанням і розголошенням даних НАБУ третім особам втрутився в права «Укрнафти» та інших учасників справи. Ці обставини свідчать про те, що комітет поширив серед відповідачів у справі та інших невстановлених осіб, які мають доступ до документів у цій справі, отримані від НАБУ матеріали кримінального провадження, що становлять таємницю досудового розслідування. До того ж, в цих матеріалах нібито містяться персональні дані осіб, які не давали на це своєї згоди.

Не погодившись з таким рішенням, АМКУ та НАБУ подали апеляційні скарги. Проте суд скаргу НАБУ повернув, оскільки бюро не наведено, та конкретно не зазначено суспільний інтерес, на захист якого в даному випадку подається апеляційна скарга та який віднесено до сфери діяльності НАБУ. Водночас суд відкрив провадження за апеляцією АМКУ і призначив розгляд на 1 серпня.

Нагадаємо, АМКУ вирішив перевірити обґрунтованість подорожчання бензину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: