Святе місце порожнє. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Свіже соцопитування від КМІС неприємно шокувало навколополітичну громадськість: партія ОПЗЖ захопила лідерство в рейтингу. Якби парламентські вибори відбулися зараз, медведчуківські отримали б 22%, випередивши ЄС (19,3%) і «Слугу народу» (18,7%).

Правда, різниця всередині першої трійки знаходиться в межах похибки, і результати, строго кажучи, можна вважати приблизно однаковими, але все-таки це справляє враження, коли прокремлівська партія навіть формально виявляється попереду.

Центр Разумкова, який опублікував свої дані трохи раніше, не виявив такого тісного зближення показників, не кажучи вже про вихід ОПЗЖ на перше місце. Їх опитування показало 28% у «слуг» серед громадян, які визначилися, 21% у ЄС та 16,5% у партії Медведчука. Відразу слід зауважити, що разумковці і КМІС використовували різні методи опитування: перші – лицем до лиця опитали 2020 осіб, другі телефонували за випадково згенерованими номерами, і, наприклад, респондентів, які визначилися з партією, як зазначено в опитуванні КМІС, всього 863 . Ця різниця, можливо, могла позначитися на результатах дослідження.

Щоб зробити серйозний висновок про те, чи відбулися істотні зміни в розкладі між лідерами партійного рейтингу, доведеться дочекатися даних ще якогось авторитетного опитувального центру. Поки ж видно, що партійні уподобання українців намертво вперлися в цю трійку, яку складають націонал-патріоти, націонал-зрадники і партія влади, яка намагається влаштуватися між і трохи осторонь від цих крайнощів, що все більше розходяться. Є ще незмінна Юлія Володимирівна зі своєю партією сільських пенсіонерів, але вона помітно відстає (8-9%) і не демонструє потенціалу зростання. Інша дрібнота, включаючи численні партії мерів, які зіграли свою роль на місцевих виборах, на загальнонаціональному рівні ніякої погоди не робить.

Місцеві вибори-2020: як в Києві знизився рівень підтримки парламентських партійСлуга народу, Батьківщина, Європейська солідарність, Голос і Опозиційна платформа втратили підтримку виборців в Києві.

З відносного зміцнення позицій ЄС і ОПЗЖ зовсім не випливає, що вони буйно нарощують підтримку, нарощувати її просто нікуди. Стелю задають як обмежені політично ніші, так і стабільно високий рейтинг недовіри до їхніх лідерів. Але ці два полюси непогано ресурсно укомплектовані, що дозволяє регулярно обробляти свій електорат, не даючи йому охолонути і відвалитися. І так, у проросійських політиків ці можливості більше.

Володимир Зеленський давно перестав бути інтригуючою загадкою, особливих очікувань з ним більше не пов'язують. Не те щоб наростає розчарування, скоріше, у Зеленського відбирають аванс на можливу чарівність. Лише 17,5% (Центр Разумкова) громадян вважають, що країна розвивається в правильному напрямку, а рейтинг довіри президенту вже солідно негативний (33% довіряють, 62% – ні, Центр Разумкова). Але він продовжує помітно лідирувати в президентському рейтингу – 31-33% за даними обох опитувань, і скільки б не підтягувалися до нього Порошенко, Медведчук чи Бойко, у змодельованому другому турі повториться, нехай і не з таким тріумфом, історія 2019 року.

А все тому, що Зеленський все ще розташовується в найбільш електорально благодатній зоні якогось смутного «іншого». Його «інше» все більш ніяке, але і в такій якості воно здається помітному числу громадян більш цікавим і обнадійливим, ніж безнадія, що віє від проєктів Порошенка, Медведчука чи Тимошенко. Зеленський цю зону не тільки представляє, скільки утримує за собою, але вже, схоже, не для себе. Так на переповненому одеському пляжі хлопчик сторожить лежак, поки не прийде хтось з авторитетних дорослих або дівчина, яка приглянеться.

Але час тягнеться, сонце в зеніті, ніхто не йде.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: