Україна не виключає можливість закупівлі COVID-вакцини через Бразилію

Читать на русском
Україна шукає можливість закупити вакцину проти коронавірусу через Бразилію, в інститутах якої тестують препарати інших іноземних виробників, в тому числі і Росії.
фото з відкритих джерел

Україна шукає можливість закупити вакцину проти коронавірусу через Бразилію, в інститутах якої тестують препарати інших іноземних виробників, в тому числі - і Росії.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch із посиланням на лист посла України у Федеративній Республіці Бразилія до МОЗ та МЗС України.

Українська вакцина: унікальна наукова розробка чи передвиборчий піарГучні заяви влади про можливість створення української вакцини від коронавірусу викликають надто багато запитань.

«Посольство України у Федеративній Республіці Бразилія надіслало запити щодо перспектив експорту вакцини проти COVID-19 на бразильські державні інститути, які є партнерами їхніх виробників, а також надіслало в Україну докладну інформацію про іноземних виробників, які тестують вакцину на території Бразилії», — йдеться в повідомленні .

Посольство попередило Україну, що, передусім, Бразилія буде намагатися забезпечити свої потреби у вакцині (мова йде про понад 210 млн осіб). При цьому Бразилія не є виробником вакцин, а тільки тестує їх і закуповує суміші для подальшого виробництва в країні.

Станом на кінець вересня 2020 року в Бразилії перебували на III етапі тестування і вважалися найбільш перспективними 4 вакцини проти коронавірусу: ChAdOx1 nCoV-1 (розроблена Університетом Оксфорд і британською компанією «AstraZeneca»), Coronavac (китайська компанія «Sinovac Biotech»), BNT162b2 (американська компанія Pfizer і німецька BioTech), Ad26.COV 2.S, (американської компанія «Janssen-Cilag»).

У листі посольства також сказано, що 12 серпня уряд штату Парана підписав Меморандум про взаєморозуміння з Російським фондом прямих інвестицій для розширення технічного співробітництва, трансферу технологій та проведення досліджень російської вакцини «Sputnik-V», а 11 вересня уряд штату Баїя уклав угоду про співпрацю з Російським фондом прямих інвестицій з постачання 50 млн доз російської вакцини проти COVID-19 «Sputnik-V».

Проведення клінічних досліджень цієї вакцини планувалося з жовтня 2020 року, відзначили в StateWatch.

Нагадаємо, в інтерв'ю «Слово і діло» голова МОЗ Максим Степанов розповів, на якому етапі перебуває розробка української вакцини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: