Україна не використала свій земельний потенціал на 85 млрд доларів – Шмигаль

Читать на русском
Україна не використала свій земельний потенціал на 85 млрд дол.  Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
Фото з відкритих джерел.

Україна не використала свій земельний потенціал на 85 млрд дол.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час презентації «Аудит української економіки та вектори економічного розвитку до 2030 року».

Ринок землі в Україні: що передбачає ухвалений законРинок землі в Україні запрацює з липня 2021 року. Хто й скільки землі зможе купити – на інфографіці.

«29 років вільне розпорядження землею було обмежене, а отже її цінність було знижено в рази. За цей час у державі зникло 5 млн га землі, розвиток зрошення та інвестицій в сільське господарство було загальмовано на десятиліття, а подекуди зупинено зовсім», — цитує Шмигаля «AgroPolit».

Також прем'єр повідомив, що за 10 років український ВВП отримає до 85 млрд дол. від розвитку ринку землі, а її середня вартість за один гектар зросте фактично в 5 разів.

Нагадаємо, в ніч на 31 березня ВР на позачерговому засіданні ухвалила в другому читанні закон про ринок землі, правки до якого розглядалися понад півтора місяця.

Документ передбачає формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення.

Зокрема, законом передбачено, що з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі. Заборонено також продаж державних та комунальних земель. Відповідно до підписаного закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

«Слово і діло» пропонує подивитися, яким буде ринок землі в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: