Вибори президента Молдови: чи є шанси у проєвропейських сил

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

За підсумками опрацювання 99,67% протоколів експрем'єр-міністр Молдови Майя Санду набирає 35,96% голосів на виборах президента. Чинний глава держави Ігор Додон — 32,74%. У коментарі «Слово і діло» політичний експерт Сергій Грабський відзначив, що після перемоги проєвропейських політиків у Молдові, вплив Росії залишиться.

«В Молдові склалася цікава ситуація. Ми бачимо такі результати тому, що громадяни не допустили маніпуляцій на території Придністров’я. Там голосували, але в обмеженій кількості. І автобуси звідти не завозили, на підконтрольну територію Молдови, виборців. Крім того, один з кандидатів, який також проросійський, — Ренато Усатий – був в опозиції до Ігоря Додона. Він може закликали своїх прихильників голосувати за Майю Санду. Так само й інші кандидати, які набрали менше голосів, можуть її підтримати», — сказав Грабський.

Політолог відзначив, що також вірогідний сценарій організації потужних протестних акцій у Молдові.

Україна і Молдова підписали меморандум щодо газуМіністерства енергетики України та Молдови 13 грудня в Кишиневі підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері безпеки постачання газу.

«Реально ситуація виглядає так, що Санду може перемогти у другому турі. Варто звернути увагу, що 70% громадян Молдови, які мешкають за кордоном, підтримали Санду – вони дуже активні. З урахуванням активної протидії проросійських сил, я можу сказати, що в другому турі у Санду є шанси», - сказав Грабський.

За словами політолога, навіть після перемоги на виборах проєвропейських партій, Росія і далі впливатиме на Молдову.

«Можливо, ми побачимо, як в Молдові розгортається так зване протистояння між «баштами Кремля». Тобто опозиція Усатого була закладена заздалегідь, бо він представляє північний регіон. Цей регіон був історично проросійським й ситуація довкола Додона може бути вигідна. Але за будь-якого результату потужне російське лобі з Молдови нікуди не подінеться. Росіяни можуть дати виграти Санду, але ситуація погіршуватиметься за рахунок дій «п’ятої колони» всередині країни», — сказав політолог.

Нагадаємо, в Україні 25 жовтня відбулися місцеві вибори.

Наші аналітики зібрали інформацію, як змінювалася явка на місцевих виборах за період незалежності України — на інфографіці.

Також «Слово і діло» проаналізувало, як результати мерів співвідносяться з рівнем їхньої відповідальності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: