Місцеві вибори: як реформа децентралізації вплинула на кампанію

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

25 жовтня відбулися місцеві вибори, зокрема, українці обирали мерів міст. Хоча офіційні результати голосування Центральна виборча комісія ще не оприлюднила, за даними соціологічних досліджень можна спостерігати певні тренди. У коментарі «Слово і діло» експерт з політики та місцевого самоврядування Олександр Солонтай зазначив, що після реформи децентралізації посади у регіонах стали більш привабливішими для політиків.

«Нардепи, міністри, губернатори – всі балотуються в мери. Тобто, формально, всі наче йдуть на рівень нижче, а реально це пов’язано із тим, що повноваження, влада і гроші пішли на місця, і тому й політики йдуть на місця. Раніше, до децентралізації, мери йдуть в нардепи. Зараз – навпаки», – сказав Солонтай.

Солонтай пояснив, що посади у місцевому самоврядування після реформи децентралізації стали більш привабливішими з політичної точки зору через посилення повноважень.

Шість десятків нардепів балотуються на місцевих виборах, кожен десятий – до райрадиЗ народних депутатів у місцеві зібралися 60 парламентарів. Жага працювати на місцях чи передвиборча технологія?

«Але не варто плутати, коли балотуються топ-політики заради піару, там, де з самого початку не було шансів з реальними виборчими кампаніями, і де люди реально борються за те, щоб отримати посаду міського голови і готові піти працювати в регіони», – сказав експерт.

Солонтай зауважив, що частина народних депутатів реально балотувалися на місцях після реформи децентралізації.

«Завжди було, що політики «йдуть за грошима», але це було, що вони йдуть знизу до гори, а після реформи децентралізації йдуть з гори до низу», – підсумував Солонтай.

Нагадаємо, «Слово і діло» порахували, що загалом на місцевих виборах балотувалися 60 народних депутатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: