Додон відмовився розпустити парламент, попри рішення КС

Читать на русском
Президент Молдови Ігор Додон 8 червня відмовився розпускати парламент і запросив парламентські партії на консультації у понеділок, 10 червня.

Президент Молдови Ігор Додон 8 червня відмовився розпускати парламент і запросив парламентські партії на консультації у понеділок, 10 червня.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Newsmaker.

Зеленський домовився про зустріч із ДодономПрезидент Молдови Ігор Додон повідомив, що провів у вівторок телефонну розмову з обраним президентом України Володимиром Зеленським.

«Хочу сказати, що згідно з 85-ю статтею Конституції, президент після консультації з парламентськими фракціями має право розпустити парламент. Хочу звернути увагу на дві речі «після консультацій» і «право», - підкреслив Додон.

Він відмовився слідувати ухваленому рішенню Конституційного суду, згідно з яким він зобов'язаний розпустити парламент вже 8 червня.

«Я не підпишу декрет про розпуск парламенту. У понеділок, 10 червня, запрошую парламентські фракції на консультації», - сказав Додон. Він також додав, що, згідно з рішенням Конституційного суду від 2013 року, тільки президент має право розпустити парламент.

Додон також додав, що всі 35 депутатів фракції Партії соціалістів (ПСРМ) прибули в парламент, щоб обговорити з проєвропейським блоком ACUM формування керівництва органу та затвердження складу нового уряду. Опівдні вони мають намір провести засідання парламенту.

Додон зазначив, що ключове питання полягає в тому, чи визнають голосування, якщо депутати про щось домовляться і затвердять спікера і сформують уряд.

«Усередині тими, хто контролює владу очевидно, що не буде. Більш того, я знаю, що прокуратура відкриє кримінальні справи щодо спроби захоплення влади на депутатів і президента», - зазначив Додон.

Він також додав, що немає повної ясності, чи визнають це голосування зовнішні партнери, тому він запросив на спільну зустріч посла Росії Олега Васнецова, посла США Дерека Хогана і главу Євроделегації Петера Михалко.

Додон також закликав громадян залишатися вдома і не піддаватися на провокації.

Нагадаємо, КС роз'яснив, що, згідно з Конституцією, останнім можливим днем для формування нового уряду було 7 червня 2019 року. Про це йдеться в прес-релізі суду, опублікованому вранці 8 червня.

Нагадаємо, проєвропейська молдовська партія «Дія і солідарність» (PAS) 5 червня погодилася проголосувати за спікера парламенту від проросійської Партії соціалістів (ПСРМ), зробивши крок до формування коаліції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: