Судова реформа: які зміни треба запровадити передусім

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Глава держави Володимир Зеленський доручив Кабміну розробити проєкт судової реформи для її реалізації в Україні. У коментарі «Слово і діло» юрист Роман Куйбіда наголосив, що судова реформа повинна розпочатися зі змін у суддівському самоврядуванні.

«Я думаю, що таке рішення на часі вже понад рік, зважаючи на те, що президент не може визначитися із тим, хто має розробляти судову реформу. То створив комісію з питань судової реформи, то потім доручив розробляти стратегію Саакашвілі, потім знову у виступі перед парламентом згадав про комісію, тепер вже уряд. Раніше в мене складалося враження, що президент свідомо зволікав із цими питаннями, але схоже на те, що рішення КС багато що для нього проявило. Що буде результатом – я не знаю, але справді зміни в судовій системі назріли давно. Це питання також і національної безпеки», — сказав Куйбіда.

Іноземні судді у Верховному суді: чи реалістична «судова реформа» СаакашвіліУчасть іноземних суддів у роботі Верховного суду неможлива без внесення змін до Конституції, що наразі також нереалістично, вважає експерт.

Юрист вважає, що ключовим питанням судової системи залишається призначення суддів на посади.

«Я думаю, що ключове – це перезавантаження органів суддівського самоврядування, які, власне, відповідають за всі кадрові проблеми, що існують у судовій системі. Торік припинилися повноваження Вищої кваліфікаційної комісії, але, фактично, до цього часу вона не працює, а щодо Вищої ради правосуддя – немає жодних рішень. Очевидно, що уряд тут мав би проявити ініціативу», — додав Куйбіда.

Експерт відзначив, що невідкладною залишається проблема довкола ОАСК.

«Також президент має розв'язати проблему із Окружним адміністративним судом міста Києва. Тільки він може ініціювати утворення, реорганізацію чи ліквідацію судів відповідно до Конституції. Він має внести такий закон у парламент», — пояснив юрист.

Нагадаємо, цього тижня Конституційний суд визнав неконституційним кримінальне покарання за недостовірне декларування. В Офісі президента кажуть, що рішення було ухвалене з конфліктом інтересів, оскільки деякі судді мали проблеми з НАЗК.

Також відзначимо, Зеленський вважає рішення КСУ «змовою частини старих еліт і олігархів».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: