Робоча група щодо переговорів з МВФ: від чого залежатиме подальша співпраця

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Кабмін створив міжвідомчу робочу групу з питань координації переговорного процесу з Міжнародним валютним фондом. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Андрій Блінов пояснив, що на рівні робочої групи будуть координуватися дії в рамках бюджетного процесу, оскільки від цього залежатиме подальша співпраця з МВФ.

«Поки що відомостей про надання другого траншу МВФ немає й ця комісія створена для того, щоб координувати свої дії під час бюджетного процесу», ‒ сказав Блінов.

Експерт вважає, що подальша співпраця України з фондом залежатиме від бюджетного процесу та просування реформ.

У НБУ розповіли, що чекає Україну без грошей МВФВідсутність траншів МВФ може уповільнити відновлення економіки і суттєво погіршити інфляційні очікування в Україні.

«МВФ раніше робив натяки. Мова йде про те, що для нього залишаються відкритими низка питань по Україні: зокрема, це боротьба із корупцією, незалежна робота антикорупційних органів, також їх хвилює питання незалежності Національного банку», ‒ пояснив експерт.

На думку Блінова, у міжнародних партнерів можуть виникнути питання до проєкту бюджету України на наступний рік.

«Зважаючи на те, що транш був отриманий ще наприкінці літа, зараз ключовим питанням для співпраці з МВФ залишається бюджетний процес. МВФ буде звертати увагу на ті показники, які закладаються в меморандум та на адекватність ситуації із платіжним балансом. В Україні цього року ситуація із платіжним балансом нормальна, а от з бюджетом проблема існує. Бо дефіцит, який закладає Мінфін у бюджет, є завищеним і таку точку зору поділяє більшість експертів, також проблеми із наповненням – незрозуміло із яких джерел цей дефіцит фінансувати», - пояснив він.

Нагадаємо, раніше голова Мінфіну назвав терміни візиту місії МВФ до України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: