Децентралізація й вибори: як керівники громад плануватимуть місцеві бюджети

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

В Україні за півтора місяця пройдуть місцеві вибори. Більшість чинних мерів націлилися балотуватися знову. Водночас передвиборчі обіцянки місцевих політиків будуть визначатися реформою децентралізації, і головною темою будуть місцеві бюджети. У коментарі «Слово і діло» директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко наголосив, що в громадах, які були сформовані в останню чергу, буде складніше провести вибори й розпочати зміни, оскільки порівняно з успішними прикладами, у них відсутній досвід й керівникам цих громад немає чого представити виборцям.

«Кожен намагається використати реформу місцевого самоврядування та реформу державної влади у своїх інтересах, на свою користь. Зрозуміло, що отримати великі кошти замало, треба ще розумно ними розпорядитися. Поки що ми не можемо говорити про здобутки тих громад, які вже давно децентралізовані, утворили об’єднання, провели реформи й збільшили бюджети. Але в нас є й приклади успішних громад, де обновили інфраструктуру та інше», – сказав Сергієнко.

Передвиборчі обіцянки: як децентралізація вплине на місцеві вибориПередвиборчі обіцянки місцевих політиків будуть визначатися реформою децентралізації, і головною темою будуть місцеві бюджети, вважає експерт.

За його словами, під час місцевих виборів лідери тих громад, які були сформовані раніше, матимуть переваги, оскільки їхнім лідерам є що продемонструвати виборцям.

Олександр Сергієнко додав, що прикладів, коли в Україні громади формувалися успішно, багато.

«Тут великий плюс для мерів. Громадам, які вже були сформовані, зараз легше. Їм, точніше, їх мерам, зараз є що показати, а от тим, хто тільки сформувався, буде складніше», – сказав він.

Однак Сергієнко застеріг, що громади, які сформувалися в останню чергу, можуть мати в подальшому проблеми із розподілом бюджетів через відсутність досвіду управління децентралізованою громадою.

«Громади, сформовані за новим адміністративним поділом останньої миті, щоб встигнути до виборів – це, звісно, плюс. Але цього недостатньо», – зауважив експерт.

Раніше «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні призначено на 25 жовтня. Вибори відбудуться на всій території України, крім окупованого Росією Криму та окремих територій Донецької і Луганської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: