Реформа децентралізації: що треба врахувати після зміни територіального устрою

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Верховна рада 17 липня ухвалила за основу і в цілому проєкт постанови Кабміну №3650 «Про утворення і ліквідацію районів». За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів. У коментарі «Слово і діло» експерт із децентралізації, директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко зазначив, що, ухваливши новий адміністративно-територіальний устрій, Рада завершила другий етап децентралізації.

«Верховна рада ухвалила новий територіальний устрій із громадами та районами. Зрозуміло, що не все ідеально зроблено і є громади, які вже давно існують, а їх перекроїли. Не все ідеально з районами», – звернув увагу Сергієнко.

Зокрема, серед проблем нового територіального устрою він назвав неточне віднесення населених пунктів до громад.

Реформа децентралізації: чи є ризики появи сепаратизмуДругий етап децентралізація забезпечить самодостатність громад, проте повинні враховуватися національні інтереси та історична перспектива, вважає експерт.

«Загалом ці проблеми не змінюють позитиву. Головне – вдалося утворити нові райони, вже потім можна десь виправляти межі цих районів. Майбутнє покаже. До того ж треба під ці території підв’язати освітні, медичні й правоохоронні округи. Під нові районі треба підтягнути всі державні служби. Така потреба може дати свої корекції і цілком може бути, що в наступній сесії Верховна рада знову змінюватиме межі районів, але принципова річ, що їх кількість скоротиться більше, ніж утричі, і державний устрій формуватиметься вже на новій територіальній основі. На рівні районів переважно функціонує державна влада, а на рівні громад – треба думати, які їм повноваження надати, щоб збалансувати обласні ради, бо якщо громади залишаться із цим сам на сам, то вплив області буде дуже сильним», – прокоментував Олександр Сергієнко.

Він додав, що в подальшому буде розподіл повноважень між усіма рівнями рад на місцях.

«Для того, щоб був суббаланс інтересів, потрібна регіональна ланка», – резюмував аналітик.

Зауважимо, згідно з документом у рамках адміністративної реформи кількість районів в Україні скорочується майже втричі – з 490 до 138.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: