Боротьба з COVID-19: як запобігти політичним маніпуляціям щодо української вакцини

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог

Українську вакцину проти коронавірусу вже успішно протестували на тваринах. Найближчими місяцями її розпочнуть випробовувати на людях. Інформація про дослідження українського кандидата у вакцину проти COVID-19 стала відома після того, як півроку процес доклінічних випробувань тримали в таємниці. У коментарі «Слово і діло» політолог Микола Спірідонов пояснив, щоби запобігти політичним маніпуляціям довкола створення препарата, процес має бути відбуватися прозоро.

«Що стосується української науки – вона мала великий потенціал, але рік у рік досить мало в неї вкладалося коштів. Досить багато людей виїхало, тому це нагадує якісь передвиборчі трюки. Немає, на жаль, впевненості, що справді ми отримаємо конкурентоспроможний препарат. Звісно, такі дослідження потрібно проводити, але до цього треба ставитися серйозно, і з точки зору фінансування, і щоб не було приводів звинувачувати у передвиборчих технологіях», – сказав Спірідонов.

Стало відомо, коли українську COVID-вакцину почнуть випробовувати на людяхУкраїнську вакцину від коронавірусу вже успішно протестували на тваринах. Приблизно через три місяці її почнуть випробовувати на людях.

Політолог відзначив, якщо такі дослідження дійсно проводяться, протягом року повинен надаватися прозорий звіт, а ЗМІ мають приділяти увагу цій темі, щоб забезпечити довіру до розробки.

«Питання вже політизоване через те, що в нас через 4 дні вибори і тут ми дізнаємося про розроблення української вакцини. Наприклад, в Росії ця тема використовується для PR і в РФ за рахунок цієї теми намагаються проштовхнути ще якісь свої інтереси. Якщо ця вакцина дійсно якісна, то, в даному разі, суперечки не лякають», – пояснив він.

Нагадаємо, цього тижня результати розроблення української COVID-вакцини представили президенту Володимиру Зеленському.

Раніше в МОЗ заявляли, що не будуть закуповувати російську вакцину від коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: