Ляшко знову зібрався до парламенту: найяскравіші провалені обіцянки політика

Читать на русском
Олег Ляшко обіцяв заборонити пенсіонерам балотуватися в парламент і обмежити максимальну зарплату нардепів.

25 жовтня відбудуться довибори до Верховної ради по округу №208 (Чернігівська область). Серед кандидатів є добре знайомий усім Олег Ляшко, чия Радикальна партія «пролетіла» повз парламент торік. «За тиждень я повернуся в парламент. Начувайтесь, чорти!», написав колишній депутат у своєму Фейсбуці. Підстави для такої оптимістичного заяви у Ляшка є: за даними липневого опитування групи «Рейтинг», на окрузі за нього готові проголосувати 65,1% виборців, за даними опитування «Социс» за серпень – 39,1%. В рамках передвиборчої кампанії Ляшко знову обіцяє «повернути корову в кожну хату», боротися за гідне життя пенсіонерів і «зупинити дерибан землі». При цьому про свої провалені обіцянки за минулі каденції політик не згадує. «Слово і діло» вирішило нагадати про найяскравіші.

Відкликання депутатів і заборона для пенсіонерів балотуватися в ВР

Олег Ляшко – народний депутат чотирьох скликань, з V по VIII, зараз намагається потрапити в IX скликання. При цьому він двічі – в передвиборчій програмі партії в 2012 році і особисто у вересні 2014-го – обіцяв заборонити обиратися народним депутатом більш ніж двічі. Однак жодних кроків, щоб закріпити заборону на законодавчому рівні, Ляшко не зробив.

Кілька разів Ляшко обіцяв заборонити пенсіонерам балотуватися до Верховної ради (або займати державні посади) – у передвиборчій програмі 2012 року, у вересні 2014-го та в квітні 2015-го. Всі три рази «радикал» обіцянку провалив. Більш того, Ляшко навіть не дотримав слова, що в списку його партії не буде пенсіонерів. У списку «радикалів» на дострокових виборах-2019 були кандидати, які досягли пенсійного віку.

Нехай Ляшко зараз зневажає команду президента, але все ж у нього є з нею спільні цінності – прагнення до народовладдя. Зокрема, в 2014 році в програмі політик обіцяв, що місцевим громадам буде надано право проводити референдуми для вирішення важливих питань. Через рік в парламенті був зареєстрований законопроект «Про місцевий референдум», але серед авторів там був тільки один «радикал», і ініціатива не була ухвалена. Таким чином, Ляшко провалив обіцянку. Зараз, нагадаємо, в Раді до другого читання готують законопроект про референдум. У разі проходження в парламент Ляшко цілком може встигнути до голосування.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко обіцяє домогтись зняття депутатської недоторканностіСказано 15 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також Ляшко свого часу провалив обіцянку запровадити механізм відкликання депутатів всіх рівнів і домагатися скорочення складу Верховної ради до 200 депутатів. Жодної законодавчої ініціативи від «радикалів» не було.

У листопаді 2017 року Ляшко пообіцяв домогтися ухвалення закону про імперативний мандат. Цікаво, що приводом стала новина про те, що депутат Рахівської міськради від Радикальної партії підстрелив на території заповідника рись. «Доб'юся ухвалення закону про імперативний мандат, щоб можна було у таких збоченців негайно забирати депутатський мандат», – запевнив Ляшко. Однак пізніше він заявив, що зміни до Конституції щодо імперативного мандата будуть внесені після його перемоги на президентських виборах. Але за Ляшко проголосували лише 5,48% українців.

Кризовий податок для олігархів і ядерний статус України

Передвиборча програма партії Ляшка на виборах в 2014 році була багата на популістські та проблематичні для виконання обіцянки. Наприклад, домогтися повернення ядерного статусу України. Звичайно, «радикали» внесли до Верховної ради законопроект «Про визнання таким, що втратив чинність, закону України «Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968», і відновлення прав України щодо ядерної зброї», але парламент його навіть не розглядав.

А ось іншу обіцянку – запровадити кризовий податок для олігархів – Ляшко і його команда за п'ять років в парламенті навіть не спробували виконати жодного законопроекту.

Наприкінці 2018 року Ляшко пообіцяв зареєструвати законопроект про виведення з тіні заробітних плат керівників: «У нас керівники підприємств оформлені на мінімальну зарплату, а решту отримують у конверті. Це означає, що вони мають космічні зарплати, не платять податків і обкрадають пенсіонерів, людей з інвалідністю, бійців на фронті». Але до кінця каденції нардеп такої ініціативи не вніс.

Невиразно минула боротьба Ляшка і його команди за обмеження максимального розміру зарплати народного депутата. У квітні 2015-го «радикали» зареєстрували відповідний законопроект, Ляшко обіцяв домагатися його ухвалення на найближчому пленарному тижні. Однак в обіцяні терміни фракція Радикальної партії про нього навіть не обмовилася. Пізніше законопроект зняли з розгляду, а інший РПЛ не зареєструвала.

Зниження ціни на газ і відставка Гройсмана

У листопаді 2018 року в Україні на 23,5% зросла ціна на газ для населення. Після цього, 6 листопада, Ляшко заявив, що його фракція не голосуватиме за жодне рішення, поки не буде встановлено мораторію на підвищення ціни: «Наша команда не буде голосувати ні за одне інше рішення, поки мораторій на підвищення цін на газ не буде ухвалений. Ми вважаємо, що в цей час, коли влада грабує українців, коли у людей немає можливості годувати своїх дітей, їсти, одягатися, лікуватися, бути байдужими і робити вигляд, що нічого не відбувається, – це злочин». Обіцянка була провалена, частина «радикалів» і сам Ляшко проголосували за законопроект про протимінну діяльність.

На наступний день Ляшко давав аналогічну обіцянку. Його фракція протрималася 11 днів, але обіцянка все одно була провалена: мораторію не запровадили, а «радикали» взяли участь в голосуванні.

До лютого 2019 року було затишшя, потім Ляшко пообіцяв, що фракція блокуватиме парламентську трибуну і не буде голосувати до ухвалення їхнього закону про зниження цін на газ. Кілька днів «радикали» дійсно блокували трибуну, але потім змушені були погодитися на компроміс у вигляді створення комісії для перевірки правильності нарахування тарифів.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що ніколи не порушить законСказано 28 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Тривалою і безрезультатною була боротьба Ляшка з Володимиром Гройсманом. Поки Гройсман був спікером парламенту Ляшко двічі обіцяв відправити його у відставку – наприкінці вересня 2015-го і потім 5 листопада. «Гройсман у відставку не подає, бо він не самостійна особа, він виконавець злочинних наказів Порошенка. І оскільки у Гройсмана немає ні почуття політичної відповідальності, ні розуміння того, на якій посаді він перебуває, я публічно звертаюся до Гройсмана з вимогою добровільно подати у відставку за ігнорування вимог Конституції та законів України. Якщо Гройсман не подасть у відставку, ми відправимо його у відставку», – обіцяв Ляшко, тим не менш, його фракція відповідні постанови не реєструвала.

Потім Гройсман став прем'єр-міністром і Ляшко погрожував відправити у відставку вже весь його уряд, якщо пенсії не будуть підвищені. Вимоги «радикала» не виконали, але й відставки Кабміну вони не вимагали.

Торік перед парламентськими виборами Ляшко обіцяв не допустити Віктора Медведчука в парламент. «Ми не дозволимо команді Зеленського скасувати закон про мову і зробити так, щоб був реванш російських сил, щоб Медведчук сидів в парламенті, не буде він там сидіти», – пригрозив Ляшко. Зрештою, «Опозиційна платформа – За життя» на виборах набрала 13,05% голосів (і тепер є другою за величиною фракцією), а Радикальна партія – прохідного бар'єру не здолала.

Одну з найяскравіших своїх обіцянок Ляшко дав у 2012 році – піти в монастир в разі невиконання всіх пунктів передвиборчої програми партії. «Я хочу, щоб через 200 років про мене і мою команду згадували, як писав Тарас Шевченко, «не злим, тихим словом», а не лаяли. Ось моє завдання, чому я йду в парламент. Якщо ми цього не зробимо, я піду в монастир. Я взагалі піду з політики», – заявив Ляшко. Так що десь з моменту розпуску Верховної ради VII скликання політик повинен був жити в монастирі.

Олег Ляшко НЕ рекомендуєСлово і діло

Нагадаємо, раніше на сайті Центральної виборчої комісії з'явилася передвиборча програма Олега Ляшка. «Слово і діло» подивилося, чи давав він раніше обіцянки по пунктах, зазначеним у програмі, і як їх виконував.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: