Ляшко і контрабанда лісу: навіщо нардеп давав обіцянку, яку не може виконати

Читать на русском
Олег Ляшко заявив, що аналітики Слова і Діла даремно звинуватили його в невиконанні обіцянки. Ми детально розібралися в ситуації й довели зворотне.
Слово і Діло

Народний депутат Олег Ляшко вчора, 31 січня, в ефірі програми «Право на владу» закликав не читати портал «Слово Діло». За його словами, аналітики марно звинуватили його в непослідовності заяв і вчинків у контексті контрабанди лісу. За гарячими слідами ми вирішили детально розібратися в ситуації.

В ефірі програми обговорювався закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів». Нагадаємо, що ініціатором законопроекту була Радикальна партія, однак президент Петро Порошенко ветував його і вніс свої правки – виключив із закону норму про заборону на експорт дров.

Олег Ляшко, своєю чергою, в липні минулого року пообіцяв домогтися скасування вето на цей закон. «Президент ветував мій закон. Він складається з двох частин: перша – це кримінальна відповідальність за контрабанду лісу й друга – заборона на експорт дров. Я буду боротися за те, щоб його подолати (вето – ред.), щоб закон був ухвалений у вересні», – говорив депутат, але провалив свою обіцянку, підтримавши законопроект у варіанті президента.

Напередодні Ляшко знову згадав про цю ситуацію, звинувативши главу держави в «кришуванні контрабанди лісу»: «Президент Порошенко, який кришує контрабанду, наклав вето на цей закон. Ми намагалися подолати його в парламенті. Фракція Садового («Самопоміч» – ред.) не голосувала за подолання вето й не дала можливості ухвалити цей закон. Ми зараз повторно зареєстрували цей закон».

Ляшко і контрабанда лісу: навіщо нардеп давав обіцянку, яку не може виконатиСлово і Діло

Пояснюємо, які факти спотворив Олег Ляшко:

6 вересня минулого року, коли Верховна Рада розглядала закон із поправками президента, голосування за подолання вето не було, оскільки ніхто, і Ляшко в тому числі, на цьому не наполягав.

Народні депутати мають повне право вимагати винесення на голосування законопроекту про подолання президентського вето, що й обіцяв зробити Олег Ляшко в липні в ефірі телеканалу «Україна».

Депутат дійсно виступав під час обговорення закону, але в своїй промові просто розкритикував президента за це рішення. Після цього виступав член фракції Радикальної партії Віктор Галасюк, який від імені комітету з питань промислової політики і підприємництва повідомив, що ухвалили рішення підтримати закон із правками президента. «Незважаючи на вето президента на заборону експорту дров, комітет із питань промислової політики та підприємництва вирішив, що ми не можемо втратити цей найважливіший закон, зокрема, норму про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка, про збереження мораторію на експорт лісу-кругляка. Тому комітет ухвалив рішення погодитися з пропозиціями президента виключити норму про заборону експорту дров паливних, але ми зробимо все для того, щоб провести цю норму іншим чином», – зазначив він.

Закон із правками Порошенка був ухвалений 246 голосами народних депутатів. Ляшко також віддав голос «за». Вчора в ефірі телеканалу 1+1 народний депутат пояснив це тим, що для подолання вето президента необхідно 300 голосів, яких у залі немає, тому він підтримав закон, щоб не втратити його.

«Не читайте сайт «Слово і Діло». Вони чули дзвін, але не знають, де він ... Оскільки для подолання вето президента потрібно 300 голосів, а в парламенті, на жаль, сьогодні пропрезидентська більшість, яка не підтримувала наш закон, ми проголосували за закон, щоб за контрабанду було 12 років в'язниці й зареєстрували новий закон про заборону вивозу дров. Тому що, якби закон відхилили, це означає, що сьогодні за контрабанду деревини 500 гривень штрафу й далі б вивозили», – розповів нардеп свою версію.

Можливо, 300 голосів для подолання вето в залі дійсно б не набралося, але Ляшко, даючи обіцянку домогтися його скасування, мав про це знати, як і про те, що в парламенті «пропрезидентська більшість». Іншими словами, слова лідера радикалів знову розійшлися з ділом.

Олег Ляшко НЕ рекомендуєСлово і Діло

Нагадаємо, ми зафіксували в Олега Ляшка 314 обіцянок, з яких він виконав 91 (29%), провалив – 112, ще 111 залишаються в процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: