Тимошенко підтримає Ляшка на довиборах: історія взаємин запеклих друзів

Читать на русском

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що її партія підтримує радикала Олега Ляшка на виборах до Верховної ради 25 жовтня на 208-му окрузі на Чернігівщині, де балотувався покійний нардеп Валерій Давиденко. Тимошенко пообіцяла, що «Батьківщина» не буде висувати свого кандидата. Відмітимо, що кількома днями раніше в інтернеті з’явилися фото Тимошенко і Ляшка, які пили чай на відкритій терасі одного із київських кафе. Але взаємини двох політиків не завжди були такими безхмарними. «Слово і діло» пропонує пригадати «етапи великого шляху» і найяскравіші вислови Ляшка та Тимошенко на адресу один одного.

Почнемо з того, що до парламенту Олег Валерійович потрапив завдяки партії Тимошенко. У 2006-2007 роках Ляшко пройшов до Ради 26-м у списку БЮТ і став народним депутатом V скликання. До наступного скликання (2007-2012 рр) він також потрапив «під прапорами» БЮТ, але у 2010 році був виключений з фракції «за співпрацю з коаліцією більшості, зокрема, за голосування за зміни до Конституції, закон про Кабінет Міністрів та регламент Верховної ради України».

Тоді Ляшко заявив, що вдячний Юлії Володимирівні за роки співпраці. «Єдине, що не зміг перейняти в неї: підлість та підступність», – сказав, як відрізав Олег Валерійович.

За два місяці, коли Ляшка не пустили на сцену Податкового Майдану, він заявив, що це такі підступи Тимошенко, яка буцімто боїться конкуренції в його особі.

Не пройшло й року, як Українська радикально-демократична партія перетворилася на Радикальну партію Олега Ляшка, яка одразу пішла в опозицію до чинної влади.

На питання, чи буде нова партія об’єднуватися з іншими опозиційними силами для звільнення з-під арешту експрем'єрки та лідерки «Батьківщини» Ляшко заявив: «Ми об'єднуємося з усіма, хто піклується про країну, а під спідницю ні до кого сідати не збираємося».

За два роки риторика політика змінилася, і він запропонував звільнити Юлію Тимошенко з в’язниці з метою підписання асоціації з ЄС.

«Я молю Бога, щоб Тимошенко була звільнена (із в'язниці – ред.) сьогодні. Це достойна людина, достойний лідер, яка достойна керувати нашою державою. Я не провидець, але я впевнений, що вона буде президентом», – сказав Ляшко.

Найцікавіше, що цей відеозапис продемонструвала Юлія Володимирівна під час виступу з трибуни Ради після того, як головний «радикал» різко розкритикував Тимошенко та її газові контракти із «Газпромом», підписані у 2009 році, звинувативши лідера «Батьківщини» в тому, що через ці договори Україна втратила близько 30 млрд доларів.

Після Революції гідності відносини двох політиків погіршилися. У листопаді 2016 року Ляшко заявив, що Тимошенко та Медведчук за московські гроші планували ліквідацію нардепа Шухевича, якого хитрістю намовили виступити за відставку Порошенка.

Ляшко назвав Тимошенко «московською зозулею», «лисою драною», звинуватив у грі на користь Кремля та вимагав позбавити її українського громадянства.

«Дуже злий на Юльку! Ця московська зозуля, яка одягнена в українські вишиванки, намагалася чужими руками реалізувати путінський, кремлівський план щодо захоплення влади. Моїй злості немає меж», - заявив Ляшко.

«Взяла, використала діда, героя, політв'язня у своїх брудних кремлівських політіграх, тому я вважаю і звертаюсь з вимогою до президента Порошенка позбавити Тимошенко українського громадянства за антидержавну діяльність», – закликав «радикал».

Того ж дня Тимошенко відповіла в одному з ефірів, що прощає Ляшка і ніколи не буде відповідати настільки ж прямолінійно і такими ж непривабливими речами.

«Я віруюча людина, тому я їх прощаю і робитиму свою, як я вважаю, правильну справу, а кожен нехай сам відповідає за свої вчинки», – заявила Тимошенко.

У 2017 році політичні пристрасті ще дужче розпалювалися. Ляшко заявив, що якби не Тимошенко, то Україна була б сьогодні членом НАТО.

У відповідь на звинувачення Ляшка у приховуванні грошей в офшорах Юлія Володимирівна на погоджувальній раді назвала радикалів «чихуахуа» і «бобиками» Порошенко. Перед цим Ляшко розмістив фото із собаками та сказав, що буде домагатися збільшення «пайки» для прикордонних собак.

Ляшко теж не втримався і опублікував фото зі своїми ротвейлерами, яке підписав: «Мої «чихуахуа» хочуть попробувати Юлькіну задницю».

Політки могли б вічно обмінюватися «люб'язностями», якби Олег Валерійович не змушений був піти з будівлі Верховної ради після того, як програв на позачергових парламентських виборах. І сталося диво, Юлія Володимирівна почала змінювати своє ставлення до «заклятого друга».

Коли Ляшко побився під запис відеокамер з нардепом Андрієм Герусом в аеропорту «Бориспіль» через правки депутата щодо постачання електроенергії з Росії, Юлія Володимирівна зазначила, що спілкування хоча й було «непарламентським методом», але й «парламент зараз такий, що про дипломатію якось навіть згадувати непристойно».

За пів року Тимошенко заявила про свою підтримку Ляшка на довиборах на Чернігівщині: «На 208-му окрузі всі українські сили мусять об’єднатися й висунути єдиного кандидата. Людину, яку на цьому окрузі уже підтримує понад 30% людей, це Олег Ляшко. Він у Чернігівській області особливо працював, це його батьківщина і він там має велику підтримку людей».

На початку червня лідер Радикальної партії, висловив бажання взяти участь у виборах у 208-му окрузі Чернігівської області, бо «парламент без Ляшка, як село без церкви».

Раніше «Слово і діло» подивилось, які найяскравіші колекції вказані в деклараціях нардепів України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: