Ляшко знову йде до Ради: за що «радикал» хоче боротися та чи обіцяв він це раніше

Читать на русском
Олег Ляшко знову балотується в народні депутати. У своїй короткій програмі він обіцяє боротися проти продажу землі і за відродження села.
Фото: УНІАН

Радикальна партія не змогла пройти до парламенту на позачергових виборах у 2019 році, але її лідер Олег Ляшко все одно намагається прорватися до Ради. Центральна виборча комісія 10 вересня зареєструвала Ляшка кандидатом на довиборах в окрузі №208 (Чернігівська область). Судячи з липневого опитування групи «Рейтинг», шанси в політика хороші: на виборах його готові підтримати 65,1% опитаних на окрузі.

На сайті ЦВК вже з'явилася передвиборча програма Ляшка і треба сказати, що політик довго з нею не возився: три абзаци великим шрифтом. «Я повертаюся. Я повертаюся в парламент, тому що не можу байдуже спостерігати, як мою країну доводять до ручки. Не можу стояти осторонь, коли влада продає землю, здає національні інтереси і позбавляє українців майбутнього», – так починається документ, за яким Ляшко збирається працювати в парламенті чотири роки.

Далі йде список того, проти чого і за що «радикал» збирається боротися. «Слово і діло» подивилося, чи давав Ляшко раніше обіцянки за пунктами, зазначеними в програмі, і як їх виконував.

Ляшко боротиметься проти продажу землі

Це, безсумнівно, головний пунктик Олега Ляшка та його партії. У попередніх скликаннях Верховної ради Ляшко був одним з головних адептів мораторію на продаж землі, саме Радикальна партія ініціювала відповідні законопроекти.

У передвиборчій програмі партії у 2014 році Ляшко обіцяв добиватися запровадження мораторію на продаж землі. У 2015 році Ляшко повторив цю обіцянку, сказавши, що його фракція не допустить зняття заборони. «Такий цинічний сценарій перетворить українців на рабів на власній землі», – заявив він. У 2018 році політик дав аналогічну обіцянку. Щорічно Рада продовжувала заборону на відчуження сільськогосподарських земель, і «радикали» голосували «за».

У цьому скликанні навряд чи в Ляшка щось вийде. Закон про ринок землі вже ухвалений і підписаний, сам ринок запрацює у 2021 році. Навіть з урахуванням великих фракцій-союзників у цьому питанні – «Батьківщини» та «Опозиційної платформи» – земельну реформу не скасують. «Цей закон ухвалили не заради того, щоб відродити село, відродити фермерство, відродити нашу силу, а виключно заради того, щоб отримати черговий кредит МВФ за рахунок селян, тому що їм потрібні гроші, які вони витратять, проїдять, розкрадуть. На жаль, перед минулими парламентськими виборами люди мене не почули, коли я на кожній зустрічі попереджав: від того, хто переможе, залежить доля української землі», – так Ляшко коментував підписання закону президентом.

Ляшко боротиметься проти здачі суверенітету

У статусі народного депутата Ляшко іноді давав популістські обіцянки, пов'язані з національною безпекою. За тиждень до того, як Росія ратифікувала договір про «приєднання» Криму й Севастополя Ляшко обіцяв, що півострів все одно залишиться в складі України.

Уже після анексії Ляшко обіцяв повернути Україні Крим максимум за 7 років: «Вони у нас Крим забрали тоді, коли київська влада була слабкою. Ось ми зробимо адекватно. Як тільки ослабне Росія, ми теж заберемо. Це не завтра буде. Три-п'ять, максимум сім років». До речі, термін, вказаний Ляшком, закінчується в червні наступного року.

Крім того, Ляшко провалив обіцянку про те, що Україна неодмінно стане членом НАТО. Хоча «радикали» голосували за зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, про вступ до Альянсу поки не йдеться.

У 2015 році політик змінив свою думку на рахунок запровадження миротворчого контингенту на Донбас. Спочатку Ляшко говорив, що його фракція не голосуватиме за таку постанову, але потім депутати в повному складі проголосували «за».

У парламенті VIII скликання Ляшко виконав обіцянку про те, що Радикальна партія підтримає постанову про невизнання виборів президента РФ на території Криму, підтримає закон про реінтеграцію Донбасу, не підтримає законопроекти про запровадження особливого статусу на Донбасі, підтримає постанову про визнання територій Донбасу тимчасово окупованими.

«Треба відновлювати ракетний щит України, роботу військово-промислового комплексу і в жодному разі не забувати про відновлення Збройних сил. Це те єдине, що може стримати російську агресію. А як тільки Росія побачить слабину, побачить, що Україну можна взяти повністю, вони її обов'язково візьмуть. І ніхто нам не допоможе, як не допомогли, коли Крим захоплювали. Ми дякуємо всім нашим міжнародним партнерам – США та Європі – за підтримку України, санкції, загальний фронт, але виключно ми самі можемо захистити свою країну. А нам сьогодні розповідають, що десь посередині треба домовитися, треба «перестати стріляти». Коли ми перестанемо стріляти, зникне Україна», – ось так зараз вважає Ляшко. При цьому кандидат у депутати не проти й повернення Україні ядерного статусу.

Ляшко боротиметься за робочі місця українців

Щодо робочих місць, то в Ляшка було тільки одна обіцянка ще в передвиборчій програмі 2012 року: надавати гарантоване перше робоче місце і пільги відповідним роботодавцям. Але він її не виконав. Екснардеп вносив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державних гарантій працевлаштування молоді)», але до кінця роботи парламенту VII скликання його не ухвалили.

На рахунок допомоги бізнесу в умовах карантину та збереження робочих місць у Ляшка є свій антикризовий план: «Стимулювати потрібно не тільки збереження робочих місць, а й створення нових. Звільнення від сплати податків до кінця року тих підприємств, які зараз беруть на роботу людей, звільнення від сплати ЄСВ підприємств постраждалих галузей хоча б на 1-2 квартали, відстрочка платежів і доступні кредити, як це робиться в інших країнах, автоматичне продовження ліцензії для заняття підприємницькою діяльністю».

Ляшко боротиметься за відродження села

Ще одна улюблена тема Ляшка – село і фермери. У VIII скликання Верховної ради Ляшко обіцяв, що Радикальна партія ініціює зміни до Конституції, що закріплять фермерські господарства як головну форму власності на селі, а також закріпить зміни щодо фермерства як основи аграрного устрою України. Ініціювати-ініціювали, але, звичайно, в Конституції нічого такого не закріпили – законопроект не винесли на голосування.

У VII скликання Ляшко провалив обіцянки радикально обмежити доступ до України імпортної сільгосппродукції та ухвалити закон про право на отримання пенсій людям, які працюють у підсобному сільському господарстві та на ринку. За два роки роботи парламенту такі ініціативи політик не вносив.

Зате Ляшко виконав обіцянку у 2018 році домогтися підвищення пенсій для селян. Тоді соціальні виплати для пенсіонерів підвищувалися на основі державного бюджету, за який голосували «радикали». Щоправда,йшлося не тільки про селян, а й про всіх пенсіонерів.

Зараз, очевидно, в рамках свого передвиборчого туру «радикал» їздити по різних фермах і розповідає, як буде «рятувати село».

Ляшко боротиметься за відновлення промисловості

У минулому скликанні Ляшко провалив пару популістських обіцянок: відновити виробництво повного циклу в Україні та побудувати нові виробництва, ближче до кордону з ЄС. На виконання таких обіцянок Ляшко як народний депутат ніяк не міг вплинути, але все одно вписав їх до програми.

Також Ляшко не виконав обіцянку допомагати українським виробникам шляхом надання кредитів на розвиток під 5% на 10 років. Але такої низької процентної ставки в Україні не було.

Балотуючись на парламентських виборах у 2014 році, лідер Радикальної партії обіцяв добиватися відновлення національного виробництва і свого слова дотримав. Ексдепутат виступив автором низки законопроектів: «Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування і здешевлення кредитування експорту» (підписаний президентом), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо масштабного стимулювання вітчизняного виробництва, залучення прямих іноземних інвестицій і розвитку малого та середнього підприємництва)», «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки» (не ухвалені), «Про фінансове оздоровлення державного підприємства «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені А.М. Макарова» (підписаний президентом).

Ляшко боротиметься за збереження української мови

У минулому скликанні парламенту Ляшко виконав обіцянку про те, що «радикали» проголосують за закон про мову.

**

Весь список обіцянок Олега Ляшка можна подивитися в його профілі на сайті. Відзначимо, що як народний депутат VII скликання Ляшко виконав 43% своїх зобов'язань, а як депутат VIII скликання – 46%.

Нагадаємо, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що її партія підтримує Олега Ляшка на довиборах. «Слово і діло» згадало етапи непростих відносин двох політиків.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: