Держава володіє менше 10% сільгоспземлі – Милованов

Читать на русском
У власності держави на сьогоднішній день залишилося лише 10 відсотків усіх сільськогосподарських земель.
фото LIGA.net

У власності держави на сьогоднішній день залишилося лише 10% всіх сільськогосподарських земель, які є в Україні.

Такі дані озвучив колишній міністр економіки Тимофій Милованов на своїй сторінці в Facebook 16 жовтня.

Запуск ринку землі: кому на користь і що може перешкодити скасувати мораторійУ ніч на 31 березня під час позачергового засідання Верховної ради був ухвалений земельний закон.

Зокрема, Милованов висловився щодо указу президента Володимира Зеленського, яким він передав 2 млн га сільгоспземлі з державної в комунальну власність - безпосередньо громадам.

«Але чому 2 млн, а не скажімо 7 млн ​​або 10 млн га. Публічно говорили, що держава володіє між 7 і 10 млн га. Я ж цифри озвучував, коли був міністром. Такі дані мені давали аналітичні служби. Виявилося, що тієї землі давно немає. Що її давно безоплатно (читай за хабарі) роздали приватним особами (читай розікрали). І залишилося менше 3 млн га. Всього в Україні 42 млн га сільгоспземлі. Тобто, на сьогодні у держави менше 10%», - написав він.

При цьому Милованов висловив думку, що передавати землю громадам було б доцільніше не президентським указом (бо його можуть скасувати - діючий президент або наступний), а на законодавчому рівні.

«А закон скасувати набагато складніше. І законом можна чітко прописати, що передається, кому і коли. Тому тепер потрібно ж прийняти законопроект 2194 (ухвалено у першому читані - ред.), який є в Раді», - додав Милованов.

Крім того, колишній міністр економіки зазначив, що «не потрібно боятися створювати ринки землі».

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 15 жовтня підписав указ №449, яким передав 2 млн га сільгоспземлі громадам. За його словами, 26 жовтня всі новостворені громади отримають землі в комунальну власність.

Раніше Зеленський підписав закон про відкриття ринку землі в Україні.

«Слово і діло» докладно розбиралася, що передбачає ухвалений закон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: