Протидія COVID-19: звідки Україна зможе закуповувати вакцину

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

В Україні розглядають три варіанти отримання вакцини від коронавірусу, при цьому можливі поставки з РФ виключаються, розповів заступник голови Офісу президента Ігор Жовква. Раніше у ВООЗ повідомляли, що вакцина може з’явитися в Україні в другій половині наступного року. У коментарі «Слово і діло» політолог Руслан Бортник зазначив, що вакцина, яку визнає ВООЗ, стане інтернаціональною, тому розділяти ліки за країною винайдення – передчасно і недоречно.

«COVID – міжнародне захворювання, і не має значення, яка країна. Ми ж не називаємо COVID китайським, навіть якщо він звідти прийшов. Так само буде й з вакциною. Як тільки ВООЗ визнає вакцину, ця вакцина стане міжнародною й інтернаціональною. Яка б країна не розробила вакцину, вона не зможе це приховувати, й цю вакцину передадуть для виробництва в інших країнах. Тому, розділяти вакцину на американську чи російську на тлі того, що помирають люди – немає сенсу», - сказав Бортник.

Експерт додав, що сьогодні політики використовують тему вакцини для маніпуляцій.

В МОЗ закликали українців не зволікати з вакцинацієюМіністр охорони здоров'я Максим Степанов закликав українців вчасно вакцинуватися. Усі необхідні препарати для цього в українських лікарнях є.

«У світі розгорнулися вакцинні перегони, на кону яких стоять сотні мільярдів доларів, які отримає той виробник, який винайде вакцину. І в цій боротьбі активно використовують і політичні інструменти, і інформаційні інструменти», - додав він.

Бортник підкреслив, що влада повинна уникати таких маніпуляцій, як всередині країни, так і на міжнародні арені, щоб українці не стали заручниками ситуації.

«Це можуть бути дуже серйозні наслідки, тому ми не можемо виділяти вакцину за країною походження. Звісно, в Росії також зацікавлені в цій гонці й вони будуть на цьому маніпулювати. Ми повинні дочекатися висновків ВООЗ і тоді потрібно максимально її закуповувати й боротися за право її виробляти на території нашої країни. Тим більше у нас є фармацевтичні можливості», - сказав Бортник.

Нагадаємо, раніше в МОЗ назвали компанії, з якими ведуться переговори щодо вакцин.

А в ВООЗ озвучили терміни появи вакцини від COVID-19 в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: